4 tapas for 5

Slik så det ut da vi valgte markere den nest siste kvelden av 2012 med å servere gode venner litt romjulstapas :)

Slik så det ut da vi valgte markere den nest siste kvelden av 2012 med å servere gode venner litt romjulstapas 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har fått mange påpakninger om å legge ut oppskrifter fra mine kjøkkeneskapader, som fra tid til annen utførlig dokumenteres med bilde og beskrivelse på facebook. Her er et første forsøk på en grundig imøtekommelse av disse påpakningene 🙂

4 tapas for 5

Er du ensom kokk kan det fort ta et par timer å tilberede alt. Dødtiden i den ene retten benyttes til å tilberede en av de andre. Gjør gjerne alle råvarene klare før du begynner.

Croquettas de jamon (skinkeqroquetter)

Du trenger:

Ca 1 kg. Poteter (Amandine synes jeg er gode)

Ca. 100 gram revet Mozzarella

2-3 egg

1 ss estragon

1 ss gressløk (fersk eller tørr)

2 ss persille (fersk eller tørr)

Salatskinke eller smårettsbacon (eller noe annet, her er mulighetene mange litt skogssopp f.eks)

Salt og pepper

Strøbrød/strøkavring

Olivenolje (eller tilsv.)

Slik gjør du:

(Av en eller annen grunn aksepterer ikke bloggen formateringen fra word hvor punktene var oppgitt 1,2,3 osv. Vel, vel, la gå)

  1. Skrell og kok poteten i salt vann. Nå de er ferdigkokte moses du dem i en bolle.
  1. Bland mosen med ca. 50 gram revet mozzarella, persille, estragon, gressløk og 1 egg.
  1. Smak til med salt og pepper.
  1. Lag små kaker. Legg litt ost og skinke i en stripe. Klem/rull dem sammen og form de til en pølse. (De kan lages i alle størrelser. Nederlenderne lager de gjerne store, mens spanjolene tradisjonelt foretrekker dem små)
  1. Legg croquettene på et fat og sett dem i kjøleskapet (begynn med andre retter mens de står og blir mer faste i formen.)
  1. Like før de andre rettene er klare pisk opp 1-2 egg. Rull croquettene en etter en i egg og så i strøkavring.
  1. “Rullstek” dem til de blir gylne. Bruk sterk varme.

Aioli (hvitløksmajones)

Du trenger:

Majones (helst ekte)

Hvitløk

Sitron/lime

Salt og pepper

Olivenolje

Slik gjør du:

  1. Hell en pose eller to med majones i en skål
  1. Finrasp (slik får du utnyttet mest av hvitløken, synes jeg) eller press noen hvitløksbåter og bland dem i majonesen. Smak til underveis og husk at det tar litt tid før hvitløken “setter seg” og begynn heller med for lite enn for mye.
  1. Smak til med litt sitron, salt, pepper og olivenolje.

Gambas al Ajillo (hvitløksreker)

Du trenger:

Ca. 200 gram med reker, helst store. Reker i lake er sistevalget. De blir fort seige, men er bedre enn ingenting

Masse hvitløk (4-10 båter/fedd)

½ – 1 ts. Chilipulver eller en finhakket liten fersk chili

Olivenolje

Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 225 grader
  1. Skiv opp hvitløk etter ønske og putt dem i en passende ildfast form (ikke spar på hvitløken – jo mer, jo bedre)
  1. Hell på olivenolje i slike mengder at det vil dekke rekene nå de skal tilføres.
  1. Bland i chili, salt og pepper i passende mengder.
  1. Tilsett rekene
  1. Gjør gjerne dette i god tid (gjerne timer) før rekene skal stekes slik at de kan ligge og marineres.
  1. Stek rekene i ca. 10 maks 12 minutter midt i ovnen. Stekes de for lenge kan de fort bli seige.

Papas arrugadas (rynkede poteter)

Du trenger:

Poteter etter ønske både i type og smak

Havsalt

Mojosaus (nærmere forklaring følger under)

Slik gjør du:

  1. Kok godt vaskede poteteter i rikelig med havsalt
  1. Like før de er ferdige heller du av vannet og damper dem uten lokk.
  1. Legge dem på serveringsfatet og hell over mojo.

Mojosaus

Det finnes antagelig like mange typer mojo som spanske familier. De vanligste mojosausene er grønne eller røde. Jeg foretrekker de røde. Her er det bare å lete etter gode oppskrifter på nettet. Selv har jeg bl.a. kjøpt ferdig mojo i Spania, men også mojokrydder som passer min smak og slik at jeg kan lage saus selv. Ellers kan f.eks bruke denne oppskriften.

Du trenger: (til ca. tre porsjoner, tilpass mengde etter antall poteter)

3-8 fedd hvitløk (etter smak)

1 rød paprika

1/2 rød chili (chilipulver kan også benyttes, men fersk er best)

1/2 ts spisskummen

1 dl olivenolje

1/2 ts paprikapulver

1-2 ss soltørkede tomater

Salt og pepper

¼-1/2 lime eller sitron

Kan også smakes til med litt eddik

Slik gjør du:

  1. Rens hvitløk, chili og paprika
  1. Skvis ut juicen av sitronen/limen
  1. Miks alt i en blender til det får en kremet konsistens
  1. Smak til med salt og pepper.
  1. Varm sausen forsiktig og hell den over potetene

Tortilla española (spansk (potet)omelett)

Du trenger:

3-4 forholdvis store poteter

3-4 egg

1-2 små løker eller 3/4 av en stor løk

2-3 hvitløksfedd/båter

Salt og pepper

Olivenolje

Slik gjør du:

  1. Skrell potetene og skiv dem opp (forholdsvis tykke skiver, en halv centimeter +)
  1. Skrell og rasp/eller press hvitløken
  1. Skrell og skiv opp løken og del skivene slik at du får mange tynne løkbåter
  1. Stek potetskivene på svak/middels varme. Snu dem underveis. De skal ikke bli nevneverdig brunet.
  1. Dekk til potetene med løk og hvitløk.
  1. Legge et lokk på og snu potetene, løken og hvitløken underveis. Stek til potetene er møre. De kan brunes litt, men ikke for mye (dette tar litt tid.)
  1. Visp egg, salt og pepper i en bolle og legg potet- og løkblandingen forsiktig i bollen.
  1. Legge blandingen i pannen og stek på svak varme. Vend et par-tre ganger før du lar den “sette seg.”
  1. Når blandingen har satt seg/stivnet til og begynner å bli tilfredsstillende stekt på den ene siden, gjøres følgende:

                    a)      Smør litt olje på en tallerken og legge den over pannen. Snu pannen slik at omeletten havner på tallerkenen med den stekte siden opp.

                    b)      Forsiktig lar du omeletten skli med den ustekte siden ned i pannen.

  1. Stek omeletten ferdig og legg den på et fat hvor den kan hvile litt.
  1. Del den opp i pizzastykker eller på annet vis og server den sammen med aioli og de andre tapasene.

Avsluttende ord:

Det å få alle rettene klare samtidig er ikke bare enkelt, men har du råvarene klare gir det meste seg naturlig, sånn høvelig i den rekkefølgen jeg har satt opp oppskriftene i denne sammenstillingen. Ellers kan det være lurt å ha en tom oppvaskmaskin klar ved din side. Det blir en del oppvask underveis.

Server med brød og gjerne god rødvin.

Lykke til og god fornøyelse 🙂

 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: