Trøndermaraton

Det er noe som heter at veien blir til mens man går. Barth Eide har gått langt fra sin tid som fagmann i NUPI. Han løper nå trøndermaraton.

Lørdag 24.3.2012. Avisa Nordland pryder forsiden sin med en bedrøvet forsvarsminister. Han beklager at han har valgt å nedlegge flystasjonen i Bodø – Norges Hovedflystasjon gjennom 60 år. I et lite troverdig forsøk på ikke å bryte fullstendig med egen faglig integritet, gjør han et håpløst innsalg av retorikken de politiske trådtrekkerne i bakre rekke ga han. Eide er fagmann, ingen selger. Det ble ingen salg, denne gangen heller.

Skuffelsen over en svært tvilsom prosess og faglig uredelighet, satte sinnene i kok hos mange bodøværinger. Det hjalp lite når gutta på kammerset hadde kastet terningen. – Det blir nominasjon til neste år også, sier en lettet trønderstemme forvillet i Oslos storbyjungel, i det han klapper en venn litt lenger nordfra på skulderen….nok om det.

En av innvendingene mot Bodø, Barth Eide måtte selge inn, var at: “I fremtiden er det ikke sikkert det er bra at en enebase ligger tett ved en by. Landet kan blant annet havne i en konflikt, og da kan byen bli et bombemål.” Barth Eide formidlet nådestøtet med en retorikk med så lav faglig presisjon at han nok slet med nattesøvnen, den natten også. Det er tøft å leke politikk som fagmann.

NRK torsdag 29.3.2012. Barth Eide møter seg selv i døren. Det, med buksen nede. Retorikken fra uken før satt ikke lengre inne enn at den indre fagligheten, igjen hadde boblet opp til overflaten av et skjørt politisk ytre.

Sjøforsvarets hovedbase, Haakonsvern ligger i Bergen. Byen med nærmere 6 ganger antall innbyggere som Bodø. NRK kunne melde om at ved tettbygde Mathopen skal Forsvaret plassere en ny helikopterbase. Det har vakt store protester fra naboene. De hevder det er i strid med Genèvekonvensjonen. Den sier at nye militære installasjoner ikke skal plasseres nær sivil bebyggelse. Det samme ble tatt frem som argument mot Bodø av en objektiv narviking, for noen måneder siden. Og for en uke side altså av Barth Eide selv.  

Men se på dette: Sommeren 2011 svarer Forsvarsdepartementet til naboene: «Når det gjelder spørsmål knyttet til Genèvekonvensjonen, er det slik at første tilleggsprotokoll til artikkel 58 b, først kommer til anvendelse når en væpnet konflikt er et faktum. Dette betyr følgelig at det ikke er forbud mot, i fredstid, å plassere militære mål i eller i nærheten av tett befolkede områder.» Naboenes argumenter avvises av departementet.

Overfor NRK er ikke Barth Eide enig med FDs tolkning av konvensjonen i brevet fra 2011, og skylder med det på ministeren før ham.  Konklusjonen hans er likevel den samme og bør vekke oppsikt: “Vi har gjort en vurdering av saken, og våre jurister er helt samstemte. Ettersom den militære basen allerede ligger der, så endrer vi ikke noe kvalitativt ved at vi også har en helikopterbase der.”

Ettersom basen “allerede ligger der”, sier han… Det virket da tilforlatelig kjent. Luftforsvarets Hovedflystasjon har lagt i Bodø gjennom 60 år. Basen ligger her altså allerede… akkurat som Haakonsvern gjør det i Bergen. Hvis jeg da forstår ministeren riktig burde vel det heller ikke “endre seg noe kvalitativt” om den fortsetter å gjøre det? På den andre siden gjør det faktisk det. Avstanden til byen blir 2 km lengre. Det burde da tale for, ikke mot? Å være konsekvent kan være en vanskelig øvelse. Også for statsråder, fra uke til uke…

“I dagens trusselbilde og med dagens presisjonsstyrte våpen anses faren for tap av sivile liv i forhold til plassering av kampflybase ikke å utgjøre en stor risiko. Likevel vil dette være en vurdering da både sivil og militær luftfartsaktivitet alltid vil innebære en viss risiko for det sivile samfunnet” (merk at sivil luftfartsaktivitet også vurderes som like stor trussel.) Dette svarte Forsvarsdepartementet i et brev til aksjonsgruppen, Profil Bodø, da de trakk opp det sivile bombemålet som argument. Brevet er datert 26.1.2011. Det var sikkert Grethe Faremos feil, det også.

Alt dette gir grunn til forvirring. Hva er egentlig svaret? Kan det bo folk i tilstøtende områder til militære installasjoner, eller ikke?

I sistnevnte brev ble også følgende fremhevet: “Dette (nærhet til sivil bebyggelse) ble for eksempel vurdert da det på tidlig 2000-tallet ble besluttet at Forsvarets øverste politiske og militære ledelse skulle plasseres i sentrum av Oslo.”  Det ligger der i dag, i hjertet av vår pulserende hovedstad. Når det er sagt, er det sikkert lettere å få kvalifiserte folk til å bo i en by…?

Logikken er altså slik: I sentrum av Oslo, og vegg i vegg med bolighus i Bergen, Norges største byer, er det greit å ha strategisk militær aktivitet, men ikke 4 km unna nærmeste bolighus i lille Bodø. Forstå det den som kan.

Det er noe som heter at veien blir til mens man går. Barth Eide har gått langt fra sin tid som fagmann i NUPI. Han løper nå trøndermaraton.

Daniel Bjarmann-Simonsen

Bodøværing med kamp(f)lyst

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: