Alle kan ha en dårlig dag

Alle kan ha en dårlig dag på eksamen. En andre mulighet til å bestå kan være avgjørende for fremtiden (Bilde:tu.no)

1 av 3 elever fullførte ikke videregående i fylket vårt i fjor. I dag må elever på videregående som stryker på eksamen om våren, vente helt til jul for å få en ny sjanse.

Derfor foreslo jeg nylig i et innslag hos NRK at avgangselever som stryker på eksamen bør få en ny sjanse til å gå opp, og dermed unngå å måtte utsette studier eller læretid et helt år, slik de må i dag.

En uheldig dag på eksamen kan, for flere, dessverre gjøre veien til sosialhjelp forsvinnende kort. Andre får seg kanskje en jobb i vente på å kunne fortsette utdanning. Slike jobber gjør ofte veien tilbake til skolebenken lang.

Tallene er klare. Unge mellom 18 og 25 på sosialhjelp er overrepresentert og andelen øker. Flesteparten av disse kommer rett fra et avbrutt skoleløp. Det er derfor avgjørende at vi klarer å legge til rette for at flest mulig gjennomfører. En andre mulighet til å ta eksamen kan være et kjærkomment bidrag til å nettopp det.

En andre eksamensmulighet kombinert med et toukers intensivkurs i faget kan gi flere elever muligheten til å komme seg videre. I flere fylker har en forsøkt ut ordninger med intensivkurs, hvor de fleste strykelever består ny eksamen etter to ukers ekstra undervisning.

SV reagerte på forslaget mitt og mente det ble for dyrt. Til det kan jeg bare si at det blir aldri for dyrt å satse på at unge kommer seg i jobb og utdanning fremfor et liv avhengig av NAV.

Det er ikke tvil om at det tjener samfunnet som helhet at man kommer seg raskere i utdanning og ut i jobb. Ikke minst er det viktig for hver enkelt elev selv. Det er tross alt snakk om grunnlaget for et helt liv.

Vi kan ikke la noe stå uprøvd når det kommer til å legge grunnlaget for at landets fremtid.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: