Fra sorg til hverdag – noen siste partipolitisk nøytrale tanker før valgkampen

Det kan nesten synes som om tiden har stått stille siden bomben smalt i Oslo. I morgen starter valgkampen - begynnelsen på den nye tiden etter 22/7.

Vi befinner oss knapt nok i det som kan beskrives som kjølvannet av terroren som rammet landet vårt. Samfunnsdebatten bærer preg av å være skjør og sårbar, men samtidig er den i ferd med å normalisere seg. Det er et sunt og godt tegn på vår styrke og robusthet som samfunn.

Debattsidene i media har den siste tiden vært fylt med vakre budskap om våre felles verdier. Det har blitt prediket og predikeres om mer demokrati, mer frihet, mer raushet, mer toleranse. Verdier vi alle kan enes om. Limet i sorgen. Limet i folket. Jeg er glad for at jeg fikk lov å bidra med mitt. Men samtidig ser jeg med en fornemmelse av frykt på den suggesive tilstanden vi har befunnet oss i. Den ukritiske fasen kan fort bli endeliktet for alle gode intensjoner.

For i havet av mer demokrati og mer ytringsfrihet, har vi vært båndlagt av det motsatte. Mediene har stengt kommentarfeltene på de fleste saker og i nettforumer har det meste av det ”uønskede” materialet blitt moderert bort. Ytringer har vært underlagt streng sensur med friheten som fortegn, og vårt demokratis fremste ledere i forgrunnen. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor, men det gir likevel grunn til bekymring.

De fleste etterlatte ikke er klare for de nødvendige runder med kritisk og åpen debatt. En kan ikke forvente at alle de som er rammet skal – i tillegg til sorgen – mestre at mer distanserte samfunnsrøster river i den innerste og mest sårbare saksmaterien, når deres kjære knapt er bisatt. På den annen side må vi vokte oss for ikke å bli vår egen verste fiende.

Breivik hadde kanskje gjennomført sine handlinger uansett, men det må heller ikke herske noen tvil om at i ytringsfrihetens navn ville hans og andres ekstreme meninger gjort langt mindre skade på trykk i våre aviser og andre debattarenaer, enn i det uttrykk vi har opplevd dem nå.

Vi må ikke gi Breivik rett i at «politisk korrekthet» er et undertrykkende middel for den frie ytring. Det beste vi kan gjøre er å bryte meninger med dem, slik at de kun er en del av samfunnsdebatten, men ikke tar form av bli samfunnsdebatten. Slik Breiviks handlinger nå har blitt.

Personer som Breivik bør få mene hva han vil om det flerkulturelle samfunnet. Men blir han og hans meningsfellers meninger undertrykt av «politisk korrekthet» kan det bli flere tragedier. Det kan kun forhindres med nettopp mer demokrati og mer ytringsfrihet, enn så sårende det til tider kan være. Enig med disse meningene, det trenger en aldri bli.

Massesuggesjon er den største trusselen mot demokratiet. Den oppstår i situasjoner som den vi har vært igjennom. Det gjør oss sårbare og ukritiske. Når vi vet dette, er det enda mer skadelig at en båndlegger meninger og muligheten for å uttrykke dem i de forum og arenaer hvor det normalt praktiseres langt mer åpenhet og toleranse. En ting er å legge i bero den politiske debatten og valgkampen, men det er noe ganske annet å kneble samfunnsdebatten.

Ja, vi bør svare med mer demokrati, mer toleranse, mer raushet og mer frihet. Men da må vi starte allerede nå. Det gjør vi ved å slippe til de kritiske røstene. De som mistet livet sies å være prisen vi må betale for våre verdier og idealer – vårt demokrati. Vi må også være villig til å betale prisen i samfunnsdebatten nå, skal vi kunne etterleve de verdiene våre ledere og vi som folk har slått fast at vi vil etterleve.

Vi må slippe ytringer til for å unngå at de kanaliseres bort fra overflaten og synker inn et selvforherligende dyp, hvor de kan dyrkes frem til de får uttrykk i de verste og mest utenkelige former. Gjør vi ikke det har 22/7 forandret Norge i en retning det ikke burde.

Sorgen er dyp, men ikke bunnløs. Opp fra asken av ondskapen kan det vokse frem et bedre Norge, men det er langt fra vakre taler i sorgen til den nære virkeligheten i hverdagen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: