Spiren til Utopia

En plass i våre drømmer og utopier ligger fremtidens samfunn. De må vi alltid strekke oss etter.

Søker du «Utøya» på engelsk Google, dukker spørsmålet “Did you mean Utopia?” opp, skriver Financial Times i en artikkel. Sett i lys av øyens idylliske og harmoniske omgivelser, kan det tenkes at det ikke er langt i fra sannheten.

Og det er nettopp i utopiske omgivelser inspirasjonene til utopiske ideer kan skapes, og da mener jeg ikke i ordets negative forstand. Jeg mener der idealsamfunnet lyser opp i horisonten som et gyllent mål og stimulerer unge mennesker til å skape de ideene som strekker seg langt forbi det en våger å tenke seg i den daglige politikken. De ideene som utfordrer det etablerte, og ser forbi dagens hindre.

Det er skapelse av slike ideer som har ledet oss hit vi er i dag. Og det er der fremtidens løsninger ligger, når de engang plukkes ned og gjøres om til en form som kan dra samfunnet i en bedre retning. En plass i våre drømmer og utopier ligger fremtidens samfunn. De må vi alltid strekke oss etter.

AUFs sted for dyrking av nye visjoner og ideer, deres Utopia, ble brått knust og omgjort til et helvete. Jeg har forsøkt å intellektualisere, jeg har forsøkt å resonnere. Finne en logisk sammenheng. Et eller annet som kunne fylle dette med en mening. Det har vært fånyttes. Det vil bare aldri gi mening.

Uansett hvor hardt en prøver. Uansett hvor mye en skriver. På tross av alle gode ord som belyser det vakre som har vokst opp fra asken av ondskapen, gir det bare ikke mening. Ubegripelig mange uskyldige mennesker er døde. De vil aldri komme tilbake. Det gir bare en følelse av tomhet. Det er helt tomt.

Når en nå ser at hensikten med det hele bare var at en høylytt demagog skulle få oppfylt sin drøm om å få stå på verdensscenen med helt pressekorps som mikrofonstativ, og endelig vise verden hvilken ”storhet som bor i ham,” levnes det enda mindre håp om å finne en mening i det som har skjedd. Det finnes ingen mening.

Det er likevel ubeskrivelig godt å se at et helt folks kjærlighet og godhet har fascinert verden langt mer enn denne mannens ondskap. Han ville ha frem det verste i mennesket; hatet, men fikk frem kun det beste; kjærligheten. Det er en fattig trøst, men dog en trøst.

I kjølvannet av 22/7 vil mange debatter reise seg. Kritiske spørsmål vil hagle og mange vil bli såret av oppgjørene som vil komme på løpende bånd. Det gjør dem dessverre ikke mindre nødvendig. Vi må ta et oppgjør med hvilket samfunn vi vil ha. Det kan bare gjøres ved debatt. Det er vitner denne tragedien om.

Gjennom grundig debatt får vi de beste demokratiske løsningene. Det er ikke et perfekt system, men det er det beste vi har. Det må vi bruke, når sorgen har lagt seg.

Vi vil aldri finne en mening i det meningsløse, men en trøst i det vakre den har skapt. Spiren til Utopia…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: