Kommunalt ugress og gresk tragedie

Velferd og fellesskapsløsninger må aldri reduseres til å bare dreie seg om våre bidrag over skatteseddelen, og offentlige prioriteringer av disse. (Foto: Kristiansund Golfklubb)

8. Juli prydet Avisa Nordland forsiden sin med en mann omgitt av uslått ugress på en av kommunens lekeplasser i Bodø. Han slo fast at kommunen ikke hadde vært sitt ansvar bevisst og at folk på grunn av det ikke lenger brukte lekeplassen. Pussig nok stakk det et lite barnefjes – fra en unge som satt på en dumpe – opp bak ugresset mannen var i harnisk over.

Oppslaget i seg selv virker på meg som en provokasjonsagurk for å fylle ”Åpen linje” og debattsidene med ytringer fra folk som synes mannen er en tulling, og de som synes kommunen er det. Jeg for min del skjønner frustrasjonen hans, men synes likevel at det virker mindre brysomt å bare slå gresset selv, enn å bruke tid på å ringe avisen. Meg om det.

Jeg må også si at jeg er veldig takknemlig for at vi har det så godt at vi i det hele tatt har råd til å bygge så mange flotte og trygge lekeplasser til barna våre. Det er mer enn hva folk kan forvente de fleste andre steder i verden. Vi er heldige, slik sett.

Som samfunnsfenomen er oppslaget veldig interessant. Det uttrykker nemlig en veldig spesiell holdning vi som bor i privilegerte land gjerne tillegger oss. Jo, flere oppgaver det offentlig løser for oss, jo mer kravstore blir vi til det offentlige. Man skulle tro man ble takknemlig og ydmyk, men sånn er vi bare ikke skrudd sammen. Det meste av velferdsforskningen bekrefter akkurat dette. Pussig.

Det synes også som om vi tror at våre skattepenger mangedobles i verdi og strekker uendelig langt, når de skal brukes til felles goder. Overraskende nok, gjør de altså ikke det. At enkelte politikere også tror det, hjelper selvfølgelig heller ikke. De om det.

Norge går harde tider i møte. De klager vi ser i dag, som i ugresseksemplet, kan ikke måle seg med de ramaskrikene mange av oss vil oppleve i fremtiden.

Det offentlige vil ikke kunne løse like mange oppgaver i fremtiden som det gjør i dag. Oljen er vår velsignede forbannelse. Velsignelsen er at vi penger på bok som vil dekke betydelige deler av våre eldres pensjoner. Forbannelsen er at vi har tatt oss råd til å pålegge det offentlige oppgaver vi i fremtiden ikke vil ha råd til, når oljekronene tar slutt.

Vi har fremtidige pensjonsforpliktelser som er dobbelte så store som dagens oljefond, men ikke engang oljefondet sammen med folks pensjonspremier, vil være nok til å dekke fremtidens pensjoner alene. Alt avhenger av folk i arbeid. Når vi da vet at antallet i arbeid halveres i forhold til antallet pensjonister, blir matematikken dyster. Dyster, men ikke umulig.

Velferdssamfunnet vårt vil også i fremtiden tilby gode tjenester for en god oppvekst, et godt familieliv og en trygg alderdom. Men da må vi stille færre krav på alle andre områder enn de viktigste, og akseptere av vi må begynne å gjøre litt mer selv. Vi må rett og slett slutte å rope på det offentlige i alle små og store spørsmål som vi i stedet kan løse selv og i felleskap.

Velferd og fellesskapsløsninger må aldri reduseres til å bare dreie seg om våre bidrag over skatteseddelen, og offentlige prioriteringer av disse. Fellesskapet er ikke bare det offentlige. Det er også hva vi selv kan gjøre aktivt gjennom alle de små fellesskapene som i familien, i nabolaget og på arbeidsplassen.

Det vil komme kutt i fremtiden, og de vil gjøre vondt. Men ikke verre enn at det går over. Og gjør vi ikke dem i tide, vil vi få en norsk gresk tragedie før vi vet ordet av det. Da blir kuttene å gi varig smerte, slik grekerne opplever nå, og vil lide under i mange tiår fremover. Det kan vi fortsatt unngå, begynner vi å erkjenne våre begrensninger allerede i dag. Det er et felles ansvar.

Daniel Bjarmann-Simonsen

Lekeglad og dugnadsklar høyremann

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: