Jeg heier på landbruket

Vi trenger stolte og uavhengige landbrukere som produserer mat til oss og som skaper verdier til fellesskapets beste, uten stadig offentlig innblanding.

Avisa Nordland serverte på lederplass 29.6 en totalt ukritisk og plump kommentar om Høyres landbrukspolitikk, som er så til de grader lite nyansert at en nesten skulle tro at de seilte under rosenes flagg. Men det har de ærlig tilbakevist, så jeg får heller slå meg til ro med at lederskribenten denne dagen bare var kunnskapsløs og uetterrettelig i utøvelsen av sin journalistiske dyd. Men vi alle kan jo ha en dårlig dag på jobben.

Så til saken. Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann på Stortinget, Arne L. Haugen har spurt sin lekekamerat, Landbruksminister, Lars Peder Brekk (SP) hvordan Høyres landsbrukspolitikk vil slå ut i virkeligheten. Ikke overraskende fikk han en knusende dom som klinget godt i hans ører. Mer skuffende er det da, at AN velger å ta Brekks svar for god fisk å være (eller skal vi si godt flesk?) og fremstiller det hele som om det skulle være forskningsresultater og ikke et politisk utfall for å redde de rødgrønne, og særlig SP, i kommunevalget. Målingene peker, i motsetning til kornprisene, nedover.

Høyre ønsker at det skal være et livskraftig landbruk i Norge, både for selvforsyningen og for å opprettholde kulturlandskapet vårt. Men når misnøyen med årets jordbruksoppgjør var så stor at det ble tatt til orde for å opprette et nytt bondeparti. Og når en ser at dagens medisin ikke virker – mener Høyre vi må finne en ny medisin for å nå målene våre for et livskraftig norsk landbruk.

Vi trenger en politikk som motiverer både deltidsbønder og heltidsbønder til å ta valget om fortsatt drift. Lønnsomhet er avgjørende. For å kompensere for høye kostnader, høy produktivitetsvekst og en særnorsk geografi er betydelige bevilgninger over statsbudsjettet nødvendig. Men årets jordbruksoppgjør viste svært tydelig at svaret ikke er, eller kan være, subsidier alene. Vi trenger noe mer.

Høyre mener at det også i Norge er mulig å kutte kostnader og å styrke foretakenes økonomi. Høyre har i sitt alternative budsjett lagt stor vekt på bedre avskrivningsordninger, et såkalt investeringsfond (en skattekredittordning for investeringer foretatt av enkeltpersonforetak) og senking av formuesskatten for arbeidende kapital. Dette kan alene bedre investeringsevnen i norsk landbruk med 12-14 mrd. kr. over en 10-års periode. Gode samferdselspolitikk og alternativ kraftpolitikk vil åpenbart også ha stor betydning for landbruket, særlig i distriktene.

Større enheter gir fordeler. For våre heltidsbønder, som har den dårligste totalinntekten av alle bønder, mener Høyre deler av svaret må være å finne her. Men de som ønsker å satse møter for mange ”tak!”

Landbrukssektoren er gjennomregulert. Eiendomsreguleringer som boplikt, delingsforbud og priskontroll hemmer omsetning og investering. Det blir vanskelig å komme inn i yrket og de som er i yrket er i stor utstrekning ”leilendinger” og avhengige av å leie jord fra andre. Derfor er Høyres mindre rigide politikk en politikk som lar bøndene ta ut mer av sitt potensial.

Vi må la bøndene være i fred fra rigide reguleringer, byråkrati og skjemavelde som opptar tiden deres. Det blir dyrere og dyrere å drive dette lille landet vårt. Da trenger vi stolte og uavhengige landbrukere som produserer mat til oss og som skaper verdier til fellesskapets beste, uten stadig offentlig innblanding.

Jeg heier på det norske landbruket. Vi trenger det og det er liv laga – også med Høyre ved roret!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: