Brennpunkt nord!

Det vil være å gå baklengs inn i fremtiden å avspise landsdelen med brødsmuler på Andøya, når vi trenger hele bakeriet trygt plassert i landsdelen. Nært der det skjer.

Venstres Landsstyre konkluderte nylig i kampflybasesaken. Tidlig i uttalelsen slår de fast ”At spørsmål om basestruktur bør avgjøres på et militærfaglig grunnlag.” For så og ut av fra intet konkludere med at Norge er best tjent med en løsning med Ørland som eneste kampflybase, med en fremskutt Quick Reaction Alert (QRA) på Andøya.

Prinsippene ble åpenbart raskt lagt til side når de viste seg å ikke være forenelig med partilederens postnummer. Påfallende, men ikke overraskende. Langt mer overraskende er det at landsdelens profilerte venstrepolitikere lot dette skje uten å løfte en finger. Ja, sågår hyllet de i stedet Landsstyrets vedtak om å flytte en av landsdelens største kompetanseklustre sørover, tett etterfulgt av tusenvis av flyttelass. Men verst av alt, de applauderte en kraftig og uforsvarlig redusering av vår forsvarsevne i nord.

Heldigvis er det ingen som lytter til Venstre. Men likevel er det verdt å merke seg hvor lett et prinsipptro parti som Venstre, er villig til å gå på akkord med egne prinsipper og nasjonal sikkerhet, bare for å skvise ut litt mer velvilje av partilederens valgkrets.

Det blir etter alt å dømme kun én kampflybase i Norge. Hvor militærfaglig fornuftig det er å legge alle egg i en kurv, kan en gjerne spørre seg. Stalin mente en måtte tåle å knuse noen egg for å lage omelett. Vel, en av de mest sentrale delene i det norske forsvar kan med en enbaseløsning fort ende opp som en massiv omelett, allerede ved første anslag. Men nok om det.

Innen 10 års tid anslår en at nordøstpassasjen vil kunne være isfri og seilbar inntil 3 måneder av året. Store deler av verdenshandelen vil få en ny fartsrute. Den er kortere og derfor billigere. Dessuten er den fri for kostbare avgifter, som ved passering av Suez, og befinner seg på bekvemmelig avstand til Somalias piratherjede farvann. Shippingnæringen er klar i sin sak. De ser nordover!

Allerede i dag koster det mindre å seile her med isbryter i sommermånedene, enn det gjør å seile de tradisjonelle rutene. Det er ikke foruten grunn at Kina snart har større isbryterflåte enn Russland. De ser også nordover. Ja, nordvestover.

Og hvem vil så befinne seg i sentrum av denne historiske transportrevolusjonen? Jo nettopp, lille mektige Norge.

Verdens mest trafikkerte stred er Malakkastredet i Indiahavet. Her passerer ¼-del av all verdens handel. Over 50.000 skip i året, mot skarve 500 langs Nord-Norgekysten. Det vil forandre seg. Når nordøstpassasjen er seilbar over lengre perioder, vil mer og mer skipstrafikk finne veien nordover, og Nord-Norge blir med tiden et nytt Malakka. Med alle de fordeler og ulemper det medfører.

Ulempene er åpenbare. En slik trafikk krever kontroll og norsk tilstedeværelse. Gjør vi ikke det, blir det kaos. Og noen andre vil gå inn på vår hjemmebane og ta kontroll over situasjonen. Det er vi ikke tjent med.

Det nye kampflyet vårt, F-35, er ikke en erstatning for F-16. Det er ikke bare et kampfly, men et helt nytt integrert forsvarssystem. Et system som krever mindre av hver enkelt enhet, men gir mye mer tilbake. Det er en mulitrolle-maskin som vil ta hånd om lagt flere oppgaver enn bare tradisjonell avskjæring og identifisering av fremmedfly. Herunder en betydelig overvåkningskapasitet. Slik den er konstruert vil den faktisk utfordre de tradisjonelle forsvarsgrenen og måten vi organiserer oss i dag. Men det er en annen sak. Poenget er at dens tilstedeværelse i nord sammen med våre nye fregatter og kystvakten vil være helt nødvendig, når vi skal møte fremtidens trafikkutfordringer i nord. For å ikke nevne at vi må sikre den økte olje- og gassvirksomheten.

Bodø produserer i dag rundt 6000 flytimer med F-16 per år. Med en integrert QRA i basen avskjærer de ukentlig russiske tokt langs kysten vår. Luftherredømmet i nord er påtagelig fra Norges side, takket være tilstedeværelsen i nord.

En fremskutt QRA alene vil kun kunne produsere 200-400 flytimer i året. Det sier seg selv at det vil bli lagt merke til hvis norsk tilstedeværelse i nord går ned, mens resten av verden øker aktiviteten. Det klinger dårlig, sett i et militærfaglig og sikkerhetspolitisk perspektiv.

Nordland Høyre har vedtatt at vi ønsker en kampflybase i Nordland, nettopp fordi behovet for tilstedeværelse er størst i nord i fremtiden. Da vil det være å gå baklengs inn i fremtiden å avspise landsdelen med brødsmuler på Andøya, når vi trenger hele bakeriet trygt plassert i landsdelen. Nært der det skjer.

Reklamer

One Response to Brennpunkt nord!

  1. Terje Cruickshank (V) sier:

    Gode Daniel Bjarmann-Simonsen, du er fullstendig fortrolig med at Nordland og Bodø Venstre har jobbet mot denne en en av mulige løsninger som landsstyret i Venstre nå har gått inn for. I motsetning til Nordland Høyre har Nordland Venstre ikke hatt interne stridigheter, men hele veien sagt at den beste løsningen var Evenes om en base løsning skulle velges, og om dette ikke var forsvarlig økonomisk sett kunne vi akseptere en base løsning på Ørlandet med framskutt base på Andenes. Å henge dette på postadressen for 20 år siden til vår leder blir litt vel patetisk og langt unna den kvaliteten du har som politikker og en påstand du burde holde deg for god til å komme med. Hadde dog Nordland Høyre i større grad støttet Nordland Venstre og kommet med en skikkelig støtte til Evenes ville vi nok hatt en mulighet for å plassere en base løsning i Nordland, men her ble sneversyntheten til Bodø Høyre for sterk mot de forsvarsstrategiske hensynene, og da taper Nordland – dessverre, men helt som forventet. Nå gjenstår det å se hva deres stortingspolitikere gjør når valget engang på høsten skal taes, jeg er ganske så sikker at når alt kommer til alt og billig valg retorikk er lagt bak oss så ender nok Høyre nasjonalt på samme fornuftige standpunkt som Venstre nasjonalt 🙂 Bare tiden vil vise hvem av oss som får rett!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: