Kampflybyen Bodø – et felles mål

Kampflybasesaken er et tverrpolitisk mål, men det må være rom for foreslå nye midler uten at det tolkes som uvilje til samarbeid.

I AN 11.3 gikk jeg ut oppfordret ordføreren til å skifte gir i kampen om kampflyene. Det med rette.

Kritikken var ment konstruktivt, selv om det kanskje kunne fremstå annerledes. Jeg synes det er beklagelig at ordføreren oppfattet dette som et forsøk på å bryte den tverrpolitiske samarbeidslinjen, for det var det altså ikke. Men med utgangspunkt i hans krasse reaksjon tror jeg han sitter med samme bekymringsverdige informasjon som jeg, og godt skjønner hvorfor jeg ropte et varsku.

Den politiske linjen Bodø har lagt seg å på i kampflysaken har altfor lenge bygget på en tobaseløsning. Det er nå uaktuelt, men har likevel vært ordføreren og Team Bodøs hvileskjær i lang tid, samtidig har virkeligheten forandret seg, og de har nå grunnstøtt på det. Da dette har blitt mer og mer klart, har vi fra Bodø Høyres side vært offensive med forslag på hvordan vi kan bedre vår posisjon i dette tiårets viktigste kamp for Bodø.

Ordføreren hevder vi ikke samarbeider. Vi har fremmet forslag i Forsvarspolitisk Utvalg, vi har fremmet konkrete forslag om midler til planavklaring for ny rullebane og ikke minst for tung promotering og lobbyisme. Alt har blitt avvist. Da virker det for meg som merkelig at vi er den splittende part. At jeg nå velger å gå ut i media oppleves som siste mulighet for å få ordførerens oppmerksomhet rundt dette spørsmålet, før det er for sent. Tiden jobber ikke med oss.

Men så til det som virkelig betyr noe, veien fremover. Signalene fra Oslo er utvetydige. Bodø må komme på banen med et forpliktende spleiselag, en ”realiseringspakke,” for en ny flystripe, skal vi ha mulighet til å konkurrere på investeringssiden mot Ørland. Uten det er vi ute av dansen. Det er realiteten. En slik ”pakke” innebærer ikke bare kroner og ører, men også planavklaring, fyllmasse og annen tilrettelegging. Vi må vise at vi er villig til å ofre noe for å få dette til. Da kommer departementene på glid.

Ordføreren hevder i sitt svar til meg at de daglig er i kontakt med Oslo, og slår seg til ro med det. Det er vel og bra, men ikke nok. Det er en vesentlig forskjell på det å ha kontakt og det være tilstede og litt mer ”på han.” Ørlands ordfører er ukentlig i møter for å selge sitt alternativ. Han har fått med seg begge trønderlagsbenkene og et stort apparat er satt i sving for å promotere deres alternativ på et saklig grunnlag. De begeistrer!

Tilbakemeldingene om Bodøs innsats er at vi er usynlige og fraværende. En pamflett om vår fortreffelighet sendt med B-post til FDs postmottak er ikke tilstrekkelig for å overbevise FD og Stortingspolitikerne.

Vi må ha folk som jobber dag til dag, langt forbi ekspedisjonsskranken både hos Samferdselsdep., Forsvarsdep. og på Stortinget, for å selge og overbevise om fordelene med vårt alternativ. Uten en synlig tilstedeværelse og promotering havner vi på sidelinjen fortere enn vi aner. Når Aftenposten presenterer tall som sier at Bodø vil koste 13-15 mrd. i investeringer i ny infrastruktur og flyplass, må en klar stemme fra Bodø dementere denne. Det var det ikke. Den stemmen bør helst være ordføreren.

Det er altså to ting som gjelder slik signalene kan tolkes. 1. Vi må få på plass et spleiselag for å realisering av ny flystripe. 2. Vi må intensivere promoteringen og synligheten sentralt. Både for å selge vårt alternativ, men også for å få på plass spleiselaget mellom FD og SD om flystripen, som vi er avhengig av skal vi ha noe alternativ å selge. Nå har vi tatt oss råd til å toppe laget for å begeistre og selge Kulturkvartalet, da må vi også ta oss råd til å toppe laget i kampen om kampflyene. Det har de andre gjort til gangs.

Jeg håper ordføreren deler min bekymring og erkjenner bl.a. behovene jeg har beskrevet. Jeg håper også ordføreren ikke oppfatter dette som noe uvillighet til samarbeid, men heller et forsøk på nettopp det. Vi må stå sammen, men vi må også være åpne for nye forslag og måter å tenke på i denne viktige saken.

Ordføreren inviterte oss til hans kontor hvor døren står åpen for alle innspill. Jeg tar gledelig imot invitasjonen og håper det blir en nyttig kopp kaffe for vårt felles mål.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: