Tvingende tvang

Tvang fører til uverdige boforhold, det må følge penger med menneskene kommunene skal hjelpe.

Regjeringen har for tiden et forslag ute på høring som åpner for at fylkesmannen skal kunne tvinge kommunene til å bosette flyktninger. I dag er det frivillig og opp til lokalpolitikerne om kommunen skal bosette flyktninger. Slik må det også være i fremtiden. Både med hensyn til lokaldemokratiet og viktigst av alt for menneskene vi skal ta i mot.

Årsaken er at bosettingen av flyktninger som har fått oppholdstillatelse går for sakte, og de blir sittende på mottak alt for lenge. Dette hindrer en god integrering og opprettholder en unødvendig usikkerhet og rotløshet. Slik bør det ikke være.

Men, når man bare i år har behov for å bosette 4920 flyktninger, sier det seg selv at utfordringene er store. Da er ikke løsningen å tvinge stramme kommuneøkonomier i kne med nok en forpliktelse uten at det følger midler med.

Å tvinge kommunene til å bosette flere flyktninger hjelper ikke når ressursene til å gi et verdig tilbud ikke er til stedet. Tvang tryller ikke frem nye penger, det bare forskyver problemet over til lokale beslutningstagere, og til syvende og sist rammer det samfunnet i sin helhet.

Skal en lykkes med å ta i mot nesten 5000 flyktninger i året, noe vi skal gjøre, må regjeringen også erkjenne at dette koster penger, disse pengene må følge menneskene. Vi har et ansvar for å hjelpe, men den hjelpen bør være verdig.

Dette er korttenkt og usosial politikk fra ende til annen og en politikk regjeringen bør avstå fra å føre, uansette hvor påtrengende deres iver for tvang måtte være.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: