Talltull

Ordføreren forsøker å tåkelegge realitetene rundt Bodø som prisversting på bistand i hjemmet.

I AN 3.2 uttaler både jeg og ordfører Odd Tore Fygle (AP) oss om nivået på egenbetalingssatsene for tjenester levert av helse- og sosialavdelingen, etter at Forbrukerrådet slo fast at Bodø ligger i toppen som en av de dyreste kommunene for praktisk bistand i hjemmet.

Jeg understrekte at dette er uheldig og at vi i Høyre foreslo i Bystyret å redusere satsene. Ordføreren på sin side forsøkte å tilbakevise at Bodø har et besynderlig høyt prisnivå, sammenlignet med andre kommuner som ofte også har en langt svakere økonomi.

Ordfører dro frem at hvis prisen skulle bli så høy som forbrukerrådet anslo, måtte brukeren ha en lønn på over en halv million, altså over 7G. Det ordføreren unnlot å nevne var at denne inntekten ikke bare gjelder den aktuelle bruker, men hele husstandens samlede netto inntekter før særfradrag. Da blir fort historien en annen. Det er altså ikke marginale velstående som rammes av høyre priser, men vanlige folk.

De samme satsene gjelder også for BPA (brukerstyrt personlig assistent), og etter mitt utspill i avisen fikk jeg flere henvendelser. Bl.a. fra en kvinne som kunne fortelle at hun og mannen til sammen tjente over 7G (ikke overraskende når gjennomsnittslønnen i Norge nærmer seg 450.000.) Hun hadde funksjonshemming og trengte bistand i hjemmet. Og siden hun hadde en mann var husstandens inntekt over 7G, og de måtte følgelig betale 300 kroner timen uansett brukerbehov.

Hennes behov var beskjedne 9 timer praktisk bistand i hjemmet per uke. Dette utgjør 2700 per uke, 10.800 per måned og 129.600 i året. Med barn og huslån er dette betydelige penger i en gjennomsnittlig husholdningsøkonomi.

Dette er realitetene rundt dagens satser. De har altså økt betydelig de siste årene og makspristaket er lagt så lavt at hvis en er ”uheldig” å ikke være enslig, havner man fort over og må betale 300 kroner per time uansett behov og egen inntekt.

Resultatet er at i 2010 var det mange som så seg nødt til å si opp tjenestene de var avhengige av, ikke fordi de ikke trengte det lengre, men ganske enkelt fordi det ble for dyrt.

Dette er dårlig sosialpolitikk, det kan ikke ordføreren vri seg unna, på tross av ANs forunderlige, oppofrende og generøse rolle som ukritisk mikrofonstativ for hans fremstillinger av virkeligheten. Vi kan alle tegne glansbilder, men virkeligheten vil fortsatt kunne være en annen, om en liker det eller ikke.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: