Tas vi på alvor?

Bodø henger etter i kampen om kampflyene.

I sin årlige tale til Oslo Militære Samfund gjorde forsvarsminister, Grete Faremo (AP,) det klart at tiden er inne for å hugge løs på Luftforsvaret. Dagens basestruktur er for dyr. I samme tale gjorde hun det også klart at beslutningen om hvor Norges nye kampfly skal huses, er et glimrende utgangspunkt for en modernisering av Luftforsvaret.

I AN 12. januar gjorde Ivar Kristiansen (H) det klart at dette er et tydelig signal om at vi vil ende opp med en enbaseløsning. Det er verken overraskende eller oppsiktsvekkende, det har lagt i kortene lenge. Nå er det bekreftet fra høyeste politisk hold i FD.

Dette gjør Bodøs situasjon kritisk. Hvileskjæret det har vært å ta for gitt at det blir en tobaseløsning, synes nå enda mindre fornuftig, om det noen gang har vært det. Ørlandet ligger et hestehode foran i kampen om å huse Norges nye kampfly. Det skyldes sterk promotering og tilstedeværelse, og ikke minst at de innså alvoret tidlig.

Bodø er ingen selvfølgelig vinner i denne lokaliseringskampen. Konsekvensene vil for oss være svært alvorlige, men ikke vårt endelikt. For Ørlandet er situasjonene en ganske annen, det viser også den betydelige innsatsen de har lagt ned i sin egen redningsakjson.

Både jeg, og mange med meg, har lenge etterlyst en mer offensiv holdning fra den politiske ledelsen i kommunen. Faremos uttalelser viser at bekymringen har vært berettiget. Nå må vi skifte gir.

Ordfører Fygle (AP) og hans medsammensvorne i Team Bodø, har i selvfølgelige vendinger påpekt Bodøs mange fortrinn og fortreffelighet som alternativ, og i samme åndedrag tatt for gitt at dette må folket i FD forstå; Bodø er det beste alternativet! De har ikke tatt innover seg advarslene om at her er det kroner og ører som avgjør, og at man da må kunne presentere og selge troverdige tall.

Bodøs store hemsko i konkurransen, sett bort fra det distriktspolitiske aspektet til fordel Ørlandet, er kostnaden ved å flytte flystripen. Driftsiden er i vår favør, men investeringen prises vi ut på. Fygle har tatt for gitt at Avinor skulle ta regningen sammen med Forsvaret, det har blitt tilbakevist. Nå har han skrevet brev til Samf.dep. og FD og bedt dem forene kapital for en realisering av flystripen. Svaret har, ikke overraskende, uteblitt.

Det å invitere to parter til å betale for et prosjekt som først og fremst gagner en udelaktig tredjepart, er en noe kuriøs måte å forsøke å bedre sitt eget utgangspunkt på. En kan ikke forvente at andre skal ta regningen og at BK skal være med som gratispassasjer. Skal det bli ny flystripe, må BK ta initiativ til et bredt spleiselag hvor kommunene forplikter seg til å bidra selv.

Mens Ørlandet og Evenes er aktive i hovedstaden, ser en lite til Bodø. Om ordføreren mener at vi har det beste alternativet, ja da burde han kanskje få seg en hybel i nærheten av FD, slik at han kan selge oss inn på daglig basis, til de er overbevist. Det er de ikke nå.

Og om ordføreren mener alvor med ønsket om et spleiselag, burde han troppe opp og få på plass et møte med SD og FD, og ikke gi seg før det kommer noe konstruktiv ut av det. Tiggerbrevet er ikke verdt mer en portoen på konvolutten, for departementenes profesjonelle byråkrater.

Dette er ikke noe forsøk på å sverte ordfører Fygle, men et forsøk på å sette søkelyset på hvilke grep som fremover burde tas, skal også vi være med i kampen videre.

Bodø Høyre foreslo i sin alternative økonomiplan i høst, at kommunen skal avsette 2 mill. til å promotere Bodøs kampflybasealternativ i hovedstaden. Vi trenger en troverdig ambassadør som er i stand til å selge inn vårt særdeles gode alternativ (har vi råd til å ansette mennesker til å begeistre for Kulturkvartalet, burde vi ha råd til å begeistre for kampflybasen.)

Samtidig må den politiske ledelsen i kommunene få på plass et forpliktende spleiselag for en ny flystripe. Her trengs det sterkere lut, skal vi bli tatt på alvor.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: