Kollektivfelt i Bodø?

Driftsdirektør i Nordlandsbuss, Roger Stensen er inne på en god tanke, men starter i feil ende. (Foto: Svein Snefjellå, AN)

Driftsdirektør i Nordlandsbuss, Roger Stensen, sier i AN 7.1 at forholdene i rushtrafikken er håpløs for busstrafikken og ønsker å benytte et av feltene som kollektivfelt. Tanken er god, men etter min mening blir det å starte i feil ende.

Bodø er i grunn særdeles godt tilrettelagt for kollektivtransport, med sine to lange armer av bebyggelse som møtes i et ganske konsentrert område med bebyggelse. Likevel har man altså ikke lyktes i å få flere på buss. Mens til sammenligning 18% tar buss i Tromsø, benytter bare 4% buss i Bodø. Det er det nok mange årsaker til, og en av grunnene er antagelig nettopp at det tar lengre tid å komme frem med buss fremfor bil.

Men å åpne et kollektivfelt under nåværende trafikk- og veisituasjon vil løse lite. At ubekvemmeligheten ved å kjøre bil blir større, er helt sikkert. Men om dette tvinger noen over til å bruke buss, er det ikke på langt nær frivillig eller fordi at tilbudet er godt nok, men bare praktisk nødvendig for egen fremkommelighet. Min antagelse er at de færreste vil la seg tvinge over til buss av denne grunn.

Å tilstoppe trafikken med å reservere et felt i et allerede overbelastet veinett, er ikke bare uklokt det kan til og med være trafikkfarlig. Nettopp fordi antall bilister på veien neppe blir vesentlig færre, bare mer konsentrerte, noe som åpner for langt flere uheldige og farlige situasjoner. Og noen betydelig miljøgevinst høster kan man nok heller ikke forvente.

Ved den kommende utbyggingen av riksveien vil kollektivfelt kunne åpnbare seg som en mulighet, men ikke før. Det vil nok bare gjøre vondt verre. Og inntil vi kommer dit vil brukervennlige betalingsløsninger, lavere priser og hyppigere avganger være mer vesentlige forutsetninger for at flere skal velge å reise kollektivt i Bodø, tror jeg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: