Charterfeber og andre muligheter

Bodø kan få mange utenlandsruter til fordel for næringsliv og soltørste nordlenninger, får vi bare et rettferdig avgiftssystem på plass.

Tirsdag 14.12 skrev AN at flybyen Bodø er på bunn i antallet charterreiser, og at antallet utenlandsreiser utgjør kun 2% av den totale trafikken, mens den til sammenligning i Tromsø ligger på over 6%.

At Bodø kun har 2% utenlandstrafikk har ikke bare sammenheng med det utadvendte arbeidet mot fly- og turistselskapene, men også med det særegne avgiftsregimet Bodø er underlagt.

Det eksisterer fortsatt et virksomt vedtak fra 1960-tallet som regulerer startavgifter ulikt mellom flyplassene i Norge. Kun de sju flyplassene Gardermoen, Kjevik, Sola, Haugesund, Flesland, Værnes og Bodø har full avgift, mens de 39 øvrige flyplassene har en rabatt på 30 %.

Den vektbaserte startavgiften som Bodø samt de 6 andre er underlagt kan, i de verste tilfellene, tilsvare nærmere en million i ekstra utgifter per maskin p.a. for selskaper som opererer i Bodø og de nevnte flyplassene. Dette er åpenbart ikke et incentiv for å etablere flere ruter, særlig ikke hvis marginene på nyetableringer er usikre.

Team Bodø har fått på plass et reiseutviklingsfond på 12 mill (fra DA) til å promotere Bodø og få på plass flere utenlands rutetilbud, det er bra, men jeg tror jobben vil bli vanskelig med dagens avgiftsregime. Kanskje burde noe av innsatsen bli satt inn mot Samferdselsdepartementet, for å få fjernet denne forskjellsbehandlingen i startavgiften.

Selv har jeg skrevet en resolusjon om temaet, som vi vedtok på Bodø Høyres Årsmøte i år. Denne forlanger en likestilling mellom alle flyplassene i stamnettet. Men for Bodøs del vil naturligvis egen situasjon være viktigst.

Jeg håper både sittende og kommende ordfører (fra Høyre, naturligvis) og Team Bodø (ja, kanskje også Avinor?) bidrar i arbeidet mot SD for å få endret på denne åpenbart konkurransevridende og uheldige ordningen. Vi i Bodø Høyre vil i alle fall gjøre vårt, får vi muligheten.

Til sist vil jeg si at jeg synes det er prisverdig å se at Avinor gjør en betydelig innsats for å få etablert flere utenlandsruter fra Bodø Lufthavn. Her ligger det store muligheter både på turisme og handelsfronten, som vil komme alle til gode.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: