Åpne døren, det er Staten!

"Det ligger et latent rettsikkerhets problem i skatteforvaltningen i dag. Det er denne saken et eksempel på. Etterforskning, påtale, dom og klage behandles alle av samme instans."

For en tid tilbake ble jeg kjent meden skattesak som åpenbart hadde sprengt alle proporsjonens grenser. En ung alenemor hadde en baksmell på noen og tyve tusen. Det lå ikke noe ondsinnet bak dette, bare mangelfull oversikt i egen økonomisk situasjon. Behandling hun fikk var ikke deretter.

Da selvangivelsen var levert henvendte hun seg til ligningskontoret i byen hun bodde i på daværende tidspunkt, og ba om å få søke en nedbetalingsplan for restskatten. Hun fikk beskjed om at det måtte avventes til kravet kom på høsten.

Høsten kom og likeså gjorde kravet. På dette tidspunktet var hun flyttet til en annen by, noe som i utgangspunktet ikke burde forandre noe. Skatten skyldte hun jo tross alt de kommunen hun hadde bodd i det foregående skatteåret. Hun søkte en nedbetalingsplan. Da begynte komplikasjonene.

Skattemyndighetene tar ikke hensyn til husholdnings totale utgifter, men i utgangspunktet kun husleie, strøm, barnehage og noen kroner til livsopphold. Andre forpliktende løpende utgifter tas ikke med i beregningen. Dette ga utslag i at beløpet de avkrevde henne månedlig ikke var tilstrekkelig til å forsørge henne selv og barnet. De reduserte de disponible delene av inntekten med 60%, og slo fast dette som ”rimelig.” I fortvilelse ringte hun og ba om å få en nedbetalingsplan som strakk seg over lengre tid, slik at avdragene ble lavere. Dette ble avvist. Da hun spurte om hvilken klageadgang hun hadde, kunne de informere om at den var tilstedet, men ikke ville forandre noe. Her var det bare å betale.

En måned etter første avdrag hang det en lapp på døren når hun kom hjem en dag. Kemneren hadde oppsøkt henne. De hadde fått i oppdrag fra hennes opprinnelige hjemkommune, å uthente garantier i form av håndfaste verdier. Dette på tross at de hadde trekkfullmakt fra hennes konto. Det var et søksmål fra Namsmannen mot en nå panikkslagen alenemor. Når staten banker på døren til uskyldige borgere, har en strukket myndighetsutøvelsen for langt.

Det opprinnelige beløpet var under saksbehandlingen forrentet og ilagt straffegebyr, og dermed økt totalt med nesten 5000 kroner. Disse løp også under nedbetalingen, hvilket gjorde saken enda vanskeligere. Ingen hensyn ble tatt for hennes situasjon som alenemor.

Dette er bare et skrekkeksempel på problemet med skatteregimet i Norge. Vi har alle en forpliktelse til å betale vår skatt, men alle som bidrar til fellesskapet fortjener og har også krav på å bli behandlet på en ordentlig måte – både om de skulle ha forsøkt å unndra seg sine forpliktelser – men særlig hvis det ikke er tilfelle.

At en med samvittighet kan sende mennesker inne i folks hjem for å beslaglegge tv, kjøleskap og komfyr, minner ikke bare om historier fra autoritære regimer, det er rett og slett uvirkelig. En alenemor som betaler fortjener ikke en slik belastning.

Det ligger et latent rettsikkerhets problem i skatteforvaltningen i dag. Det er denne saken et eksempel på. Etterforskning, påtale, dom og klage behandles alle av samme instans. Det gir ikke mye rom for etterprøving og rettferdig behandling. Alenemoren i denne historien fikk beskjed om at å klage ville være nytteløst. Årsaken er den jeg akkurat har nevnt.

I rettssystemet er det slik at ved anke avsies dom av noen andre enn de som gjorde det i første runde, og en gis adgang til å fremme sin sak. I Skatteforvaltningen er en praktisk talt umyndiggjort og overgrepene i alle dets former kan rettferdiggjøres på løpende bånd.

En har en overklagenemnd, men hit er det vanskelig å få saken sin, og her har skatteetaten både første og siste ord. Det som verre er at de har det eneste.

Statens krav på dine skattekroner er legitimt, midlene for å inndrive de er per i dag ikke akseptable.

Denne historiens alenemor endte med å oppta et kostbart privatlån for å gjøre bot for sine skattesynder. Vilkårene var ironisk nok gunstigere enn hos Staten. Forstå det den som kan.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: