Bassenginkvisisjonen

Kjønnsdelt bassengundervisning er en dårlig idé, men det bør være lov å foreslå det uten å bli krenket for det.

Den engelske forfatterinnen Evelyn Beatrice Hall (pseudonym: S.G. Tallentyre) skrev i boken «Voltaires venner», verdens mest kjente sitat om ytringsfrihet «Jeg er uenig i hva De sier, men vil inntil døden forsvare Deres rett til å si det.» Og ikke på lenge har dette sitatet vært mer aktuelt for Bodøsamfunnet. Jeg håper det er flere enn meg som ønsker å benytte det.

SVs Ali Horori gikk ut i AN 4.11, og sa at han mente skolene burde få mulighet til å tilpasse svømmeundervisningen som best mulig, herunder også åpne for kjønnsdelt svømmeundervisning. Det lå implisitt at dette vær en særlig aktuell problemstilling for muslimer.

Jeg er på mange måter enig i resonnementet, men halter nok noe på deler av konklusjonen, og tror ikke det er en god løsning. Det er tilsynelatende de fleste som har ment noe om saken enig med meg i. Det har Horori fått merke. I leserinnlegg, innringerspalter og i kommentarfeltet på nett, har Horori fått gjennomgå folks ubehøvlede vrede og fraværende miskunn for uttalelsene hans. Det er langt mer enn en lokal fritidspolitiker og borger bør tåle. Jeg beundrer at han fortsatt står rak.

Tocqueville skrev i sin bok <<De la démocratie en Amérique>> at samfunnet i USA bar preg av intellektuelle overgrep fra den moralske flertallsmakten overfor de som mente noe annet enn dem. Majoriteten trekker ”En veldig sirkel for menneskenes tanker” og de som står utenfor denne blir gjenstand ”for avsky og daglig forfølgelse.” Og daglig forfølgelse er det ”kulturkjetteren” Horori har måttet gjennomgå.

Det nedbrytende og destruktive i store deler av debatten har kun én virkning; det frarøver folks frihet til å ytre seg i samfunnet. Ytringsfriheten er ikke reell, vet man at represaliene ikke står i samsvar med kontroversialiteten i budskapet. En trenger ikke krenke folk, selv om man er uenig politisk.

"Ali har et hjerte og et harmonisk sinnelag som sprer positivitet, og en tro på kampen for det gode, jeg bare kan misunne han. "

Jeg kjenner Ali litt, og inntrykket mitt av han er at han er en robust og kunnskapsrik mann. Han har et hjerte og et harmonisk sinnelag som sprer positivitet, og en tro på kampen for det gode, jeg bare kan misunne han. Hans bidrag til Bodøpolitikken er viktig, han representerer immigrasjonen og integreringens solside, en side som aldri kommer frem i samfunnsdebatten, men som, tro det eller ei, er nærmere regelen enn unntaket.

Tocqueville sier i samme bok at den åndelige ensrettingen majoritetstyranniet medførte ”synes å være et uutslettelig trekk ved alle samfunn som bygger på folkestyre.” Det er prisen en må betale for fordelene demokratiet fører med seg. Det kan synes å være en dyr pris av og til. Derfor er det så viktig å protestere når urett begås mot enkeltmennesker på denne måten.

Ethvert samfunn får de politikerne det fortjener, er det noe som heter. I Bodøs tilfelle kan mye tyde på at hvis de siste dagers heksejakt er representativt for flertallet av oss, så har vi fått mer enn vi fortjente ved Ali Hororis bidrag i Bodøpolitikken. Men jeg tror egentlig ikke disse reaksjonene er representative. Som regel hviler folks mening dypt nede i eget lune og kommer aldri frem, det er de ekstreme som roper høyt, og de er nok ikke representativ.

Jeg er uenig med Horori, men vil kjempe for at han skal ha rett til å mene det han mener, uten å bli utsatt for slik behandling. Det tror og håper jeg har mange med meg i.

Daniel Bjarmann-Simonsen

3. Bystyrekandidat, Bodø Høyre og fremtidig stolt medbystyrerepresentant med Ali Horori i SV.

 

Reklamer

2 Responses to Bassenginkvisisjonen

 1. Lars Røed Hansen sier:

  Dessverre var dette en sak som «naturligvis» ble et fokus på kjønnsdelt og muslimske jenters rett til svømmeopplæring.

  men, detter er bare en liten del av problemet, men gjør at vi kan fokusere på det faktiske problemet. Det at alt for mange i Norge ikke kan svømme. Vi hadde en sak til bystyret om bruk av svømmetimer i Nordlandsbadet, vi fikk veldig fine tall om hvor mange av disse timene som faktisk ble benyttet. Men det vi ikke fikk vite var om hvor mange av Bodøelevene som faktisk kan svømme fikk vi ingen tall på.

  Sånn sett var dagens leserbrev fra tidligere rektor ved Bankgata veldig interessant. Her uttaler hun at «Det er ikke slik at elevene er svømmedyktige (kan svømme 200 meter) når de kommer fra barneskolen, bare 70 prosent av elevene klarte testen (data fra Bankgata ungdomsskole 2008/09 og 2009/10)».

  Her er bare en av skolene i byen, men vi bør ta en ny runde i bystyret om hvordan svømmeundervisningen i Bodø kommune skal organiseres. Om vi fortsetter med dagens utvikling kommer vi til å se stygge drukningstall framover i Norge, og da ikke bare fra unge med minoritetsbakgrunn, det er også mange «norske» elever som sliter med svømmeferdighetene. Høyre har mange ganger brukt argumentet at en av fem kan ikke lese og skrive skikkelig når de går ut av grunnskolen. Jeg tror vi burde legge inn en lignende formulering på svømming. Alle bør (senest) når de går ut av mellomtrinnet ha tilstrekklige svømmeferdigheter til å klare seg.

  Jeg håper, og tror ikke at kjønnsdelt svømmeundervisning blir svaret, men noe må gjøres.

 2. Terje Cruickshank (V) sier:

  Meget bra! Med slike tanker og holdninger ser framtiden lys ut for Bodøsamfunnet!!! Sterkt, reflektert og saklig uenighet har jeg stor sans for – knallbra!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: