Dagen derpå

Fiiin i morgen? Det finnes desverre ingen pille som gjør alt bedre når en har kjørt økonomien i grøfta.

I torsdagens AN (11.11) kunne en lese at Bodø Kommunes gjeldgrad er urovekkende høy, og at den planlagte gjeldstiftelsen ved realisering av Kulturkvartalet i sin nåværende form, vil presse den samlede gjelden opp til hele 3.3. mrd kroner. Dette tallet sier kanskje ikke så mye i seg selv, men til sammenligning kan en nevnte at et årsbudsjett for kommunen er på ca 2.6 mrd.

For oss som bor her utgjør det 66.000 i kommunal gjeld per snute. Og regningen for dette kommer stadig vekk i form av økt eiendomsskatt økte vann- og kloakkavgifter, mer avgiftsbelagt parkering, dyrere parkering (miljøargumentet kan brukes til så mangt) og ikke minst besynderlig høye saksbehandlingsavgifter.

Kommunebarometeret som ble fremlagt for noen uker siden fortalte den samme historien. I det fikk Bodø 3 av 6 i score på økonomi, med høy gjeldsgrad som en av hovedbegrunnelse.

Rådmann Svein Blix ber nå, som ved flere tidligere anledninger, klokelig politikerne om å foreta en kritisk gjennomgang av de store prosjektene som bl.a. Kulturkvartalet. Det burde de. Opposisjonen har det, H, V og FrP er alle skeptiske, riktignok på hver sine måter, men vi stiller i alle fall de kritiske spørsmålene.

Til svar fra sittende regime får en høre at en er surmagede og uvisjonære. De om det. Jeg på min side kan ikke se hva det er som er så visjonært og solidarisk ved å svekke balansen i kommunebudsjettet.

Personlig har jeg i utallige debattinnlegg advart mot den økende gjeldsgraden og hele tiden forfektet at vi bør søke å skalere ned prosjektet og få det innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Det til døve ører. Lav økonomisk handlefrihet betyr liten politisk handlefrihet, det blir ikke mye spennende utvikling av slikt, bare tung og traust sparepolitikk.

Pengefesten er allerede over. Vi har seget over i nachspielet og den siste støyten er gjeldsopptaket i forbindelse med Kulurkvartalet – den gjør som regel sjeldent underverker, bare morgendagen verre. Og morgendagen kommer fortere enn en gjerne liker.

Og kanskje det er derfor APs ordførerkandidat, Hild Marit Olsen, ikke ville svare AN nå, og aldri har svart meg eller andre kritikere på hvordan matematikken i APs regnestykker fungerer? Eller har de kanskje bare lagt inn i beregningene at det blir borgerlig styre i neste periode. I så fall, takk for tilliten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: