Full sykehjemsdekning i Bodø?

Er det eller er det ikke underdekning av sykehjemsplasser?

Debatten om antall sykehjemsplasser er bare en av mange deler i en sammensatt omsorgsdebatt, men like fullt er den en viktig og særdeles målbar side av denne debatten.

Derfor var det interessant å se TV2s påstand om at Bodø har en underdekning på 50 plasser. Hvordan de har kommet frem til dette tallet er ikke helt klart, dermed lå det også til rette for APs Hild Marit Olsen, i AN mandag 2. november, å så tvil om hvorvidt disse stemte. Som leder i Helse- og sosialkomiteen falt dette henne som en naturlig mulighet å gripe.

Hun forteller at: ”Jeg prøver å holde meg jevnlig oppdatert på dette, og det meste jeg har hørt om er at det har vært oppe i 10–11personer.” Det synes jeg for min del er et særdeles utilfredsstillende svar fra en av kommunens få heltidspolitikere. Som komitéleder for dette området burde hun ha oversikt.

Men hva er egentlig full sykehjemsdekning? Full sykehjemsdekning skal forstås som 250 sykehjemsplasser med heldøgns pleie- og omsorg per 1 000 personer over 80 år – eller 25% dekningsgrad for alle over 80 år.

Bodø har per i dag 13.7 % dekning. Legger man på Sølvsuperutbygging på 80 plasser ligger man an til en dekningsgrad på 18.7 % (her er det ikke tatt høyde for at andelen over 80 øker, hvilket den vil gjøre i fremtiden.) Dette kan i min bok umulig forstås som full sykehjemsdekning, men en reell underdekning, uansett regnemåte.

Min utfordring til APs ordførerkandidat blir derfor: vil du ta grep og få gjort en reell kartlegging av dagens behov og underdekning, og ikke minst fremtidig antatt behov? Vil du se til at en får implementert en reell opptrappingsplan for sykehjemsinvesteringer i økonomiplanen?

Husbankens tilskuddordning ligger bare og venter, mon tro om det er driftskostnadene som er frykten som holder igjen satsingen? Skal en tro Kommunebarometeret er kommunens økonomi så svak at en snart ikke kan håndtere flere driftsutgifter. Da får kanskje FrP rett; enten drifter vi kulturkvartal, eller så drifter vi flere sykehjem. La oss ikke håpe det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: