Rønvikjordene på Dama Di

Her skulle det stått: "Tut for positiv byutvikling"

Her skulle det stått: "Tut for positiv byutvikling"

26. oktober hadde jeg gleden av å delta som publikum på Arena Bodøs første debatt. Herligheten gikk av stabelen på en av Bodø definitive utelivsskatter, Dama Di. Tema for kvelden var Rønvikjordene. I panelet satt Bodøs egen ordfører, Odd Tore Fygle (Ap), FrPs gruppeleder Tom Cato Karlsen, Fylkesrådsleder Odd Eriksen og leder for aksjonsgruppa mot utbygging av Rønvikjordene, Ingeborg Tangeraas.

Panelets to klare forkjempere for utbygging, var Karlsen og Fygle. De snakket på vegne av et politisk flertalle i Bystyret bestående av H, FrP og Ap, som alle er skjønt enig om at det vil tvinge seg frem en bruk av Rønvikjordene og at den bør ønskes velkommen, spørsmålet er bare hvordan den skal foregå.

Under store deler av debatten ga de seg i kast med å hamre løs på utbyggingsrealistene og anklaget dem for mangel på internasjonal solidaritet, og spurte stadig vekk hvor de mente maten vår skal dyrkes hvis Rønvikjordene ble brukt til noe annet enn fôrproduksjon.

Jeg for min del snudde på flisa og spurte motstanderne kort og godt om hvor de mente by- og næringsutviklingen skulle skje fremover? Hvor fremtidens skoler, sykehjem, barnehager, bedrifter og andre nødvendige bygninger skal få plass i byen vår, som er den byen i Norge med nest største innbyggervekst? Jeg fremhevet også at det som interesseorganisasjoner er enkelt å være mot noe, når man slipper å skissere alternative løsninger en må være for, og som også tar høyde for at andre behov kan bli ivaretatt.

Astrid Olsen fra Sv satt også blant publikum. Hun var raskt oppe med hånden i det utfordringen min kom, og repliserte kontant at hun var overbevist om at folk på Støver og Tverlandet gjerne ville ha barnehager, sykehjem, skoler, og dessuten jernbanestopp – slik at de kunne komme seg inn til byen. Det har hun nok helt rett i at folk der vil ha, men det gav på ingen måte noe svar til spørsmålet mitt.

En kan ikke under noen omstendigheter oppriktig mene at en by med et tilsig på over 500 mennesker i året, skal bosette alle disse på Støver og Tverlandet, for så å forvente at de skal benytte seg av toget for å komme seg på jobb inne i byen. Det er der verken bærekraft eller realisme i. Jeg er selv småbarnsfar og her smertelig erfart hva det vil si å skulle leve familieliv med kollektivtransport som eneste mulighet. Jeg er bilist i dag.

I dag dyrkes det primært fôr til kyr på Rønvikjordene, som etter landbruksromantikerens syn er en fornuftig forvaltning av det de påstår er indrefileten av matjorden her i fylket. Hvis det er tilfelle undrer jeg på hvorfor det ikke dyrkes mat der i dag, men timotei og gress til kyr? Omlandet vårt er rikt på dyrkbar mark med god jord, jeg tror vi kan finne plass til fôrproduksjon der. En tur til Steigen her nylig, underbygde nettopp det.

Flere titalls nei blir sjeldent til et ja, og slik blir det ikke mye utvikling av. Det burde for eksempel motkjemperne i SV ta lærdom av, for de er sjeldent ute å forteller hva de vil og hvilke løsninger de vil ha. De er tilsynelatende mer opptatt av å fortelle hva de ikke vil, det uten egne alternativer.

Rønvikjordene har blitt spist fra alle kanter de siste årene, det vil de i fortsettelsen også bli, det må det bli satt en stopper for. Utbyggingen burde skje med en helhetlig planlegging som omfatter hele området, hvor alle behov blir ivaretatt. Hvor både elveparken og andre rekreasjonsområder finner sin plass mellom boligbygging og næringsutvikling.

Fortsetter vi som nå, vil Rønvikjordene raseres med sporadiske inngrep etterhvert som en stadig vinner innpass på jordflekk etter jordflekk. Det må ikke skje. Vi må ha en helhetlig plan for fremtiden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: