Fremtidens Salten!

Salten har alle muligheter, vi må bare gripe dem!

For kort tid siden hadde jeg gleden av å besøke Steigen og vår partiforening der. Det utviklet seg til å bli en tur som på sedvanlig vis ga meg nye innfallsvinkler og perspektiver på hvordan politiske løsninger, eller mangel på dem, kan gi alle tenkelige utslag.

Steigen er som mange andre av saltenregionens kommuneperler en fraflyttingskommune. Eldre flytter gjerne tilbake for å tilbringe alderdommen i stille omgivelser i hjembygda, mens de unge forsvinner etter avsluttet grunnskole. Få vender tilbake. Hva skal de egentlig vende tilbake til?

Steigen har mange utfordringer m.h.t. til næringsutvikling. Bortsett fra et bøteri, litt kraft, litt oppdrett og en betydelig jordbruksproduksjon – er det få jobber for folk å komme til – foruten den kommunale virksomheten, også den med sine begrensninger. Det er ikke innbydende.

Hvis det er en ting Steigen har overskudd på så er det areal og storslått natur. Enhver kystglad naturelsker vil nok kunne tenke seg å bosette seg i Steigen, var det bare et levebrød der eller en plass i nærheten. Å bo utenombys anses av mange for å være eksotisk nå om dagen, har jeg hørt.

Steigen kommune må møte fremtiden som en ja-kommune, de må omfavne alle gode initiativ. Få raske omreguleringer av areal til nærings- og boligformål, og ikke minst stå som en medspiller sammen privatfolk og næringsdriven i en felles kamp mot vernebyråkratiets velmenende, men ødeleggende svøpe. Ingen kan nyte Steigens skjønnhet, er det vernet til øde.

Men Steigen Kommune og befolkningen kan ikke skape en ny fremtid alene, de trenger drahjelp, særlig fra Bodø, men også fra fylkeskommunen.

Det er ingen betydelig forskjell mellom det å pendle mellom Bodø og Rognan, enn det er å ta hurtigbåten på en time fra Helnessund til Bodø. Problemet er bare at båten går ikke tidlig nok, og dermed kan ikke folk pendle til en jobb i Bodø og bo i Steigen. Kan ikke ruten fra Svolvær gå tidligere burde kanskje fylkeskommunen kjenne sin besøkelsestid og opprette en pendlerrute? Alle kan kanskje ikke jobbe i Steigen, men de bør kunne bo der og jobbe en annen plass.

Bodø omtales gjerne som storebror i Salten. Det er en oppgave våre folkevalgte bør være seg bevisst. Vi må være pådrivere og initiativtagere for å bygge omlandet vårt sterk. Skal vi få noe må vi først gi noe. Ringvirkningene av en sterk fylkeshovedstad som bidrar til å bygge omlandet og trekke det nærmere seg, er etter min oppfatning, den eneste oppskrift på en solid fremtid i regionen som helhet, og ikke bare Bodø.

For Steigens vedkommende må Bodø være med å presse på for å få på plass en pendlerrute og ikke minst forlengelsen av FV17, slik at også godstrafikken og bussene kan finne veien nordover. Slike kommunikasjoner åpner dører for nye næringer og nye arbeidsplasser. Steigen på sin side må gjøre attraktive områder tilgjengelig for bosetting og næringsutvikling.

Saltens distriktskommuner har en solid fremtid, men det fordrer betydelige investeringer i kommunikasjon og samferdsel. Bodø er en viktig drivkraft, men sammen er vi maskineriet som gjør oss til den sterke og stolte regionen Salten er, og i fremtiden også skal være.

Herfra til evigheten er det kun fantasien som setter grenser. De grensene er det kun politikere som kan sørge for at forsvinner, det må vi alle bidra til at de gjør.

 

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: