Å ta penger fra de rike?

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2011, legger de opp til skattelette for omlag 50% av landets pensjonister og økt skatt for pensjonister med over 350.000 i brutto årsinntekt. Det først er bra, det andre er et feilspor.

I fordelingspolitikken er det rimelig bred enighet over hele det politiske spekteret om at de som har mest må bidra forholdsmessig mer til fellesskapet, slik at en unngår uheldige sosiale skjevheter. Dette tankesettet tjener sitt formål godt og fører til en god velferd som gir muligheter for alle.

Å overføre denne fordelingstankegangen over på pensjoner er derimot ikke velferdsfremmende. Det er ingen absolutt sammenheng mellom folks inntektsnivå når de er yrkesaktive og deres pensjon. Den statlige pensjonen reflekterer inntektsnivået gjennom ens yrkesliv, men de sparinger en har gjort selv kommer i tillegg. Her prioriterer folk vidt forskjellig.

Det er ikke slik at bare de med høy inntekt har anledning til å sikre seg gode pensjoner gjennom store avsetninger til kjøp av privat pensjonssparing. Alle kan gjøre privat pensjonssparing – alle burde det. Så kan man gjerne innvende at lavtlønte ikke har penger å sette av til pensjonssparing, og dermed er det kun de rike som kan benytte seg av denne muligheten. Det er med respekt å melde bare sludder. Det er ikke de store summen som skal til, og her er det ”alle bekker som gjør en stor Å”, som gjelder.

Pensjonssparing handler først og fremst om prioriteringer. Pensjon er kanskje noe mange bryr seg lite om og forstår seg enda mindre på, det skjønner jeg godt. Derfor er det et politisk ansvar å tilrettelegge for, og oppfordre til, mer privat pensjonssparing. Statens fremtidige pensjonsforpliktelser er store og den nye pensjonsreformer levner lite til oss som en gang skal bli gammel. Vi må ta mer ansvar selv.

Selv tilhører jeg den særdeles lite besnærende kategorien lavtlønnet. Jeg har en sønn, en bil, en bopel osv. Det gir ikke romslige husholdnings budsjetter. Likevel finner jeg plass til noen hundrelapper til pensjonssparing, det tror jeg de fleste av oss kan, bare det lønner seg.

Hvis det at jeg prioriterer bort noen goder nå, til fordel for min pensjonstilværelse, gjør at jeg i fremtiden kanskje har høyere pensjon enn andre som ikke har prioritert slik – skal straffe seg ved økt skatt – oppmuntrer det meg ikke til å fortsette å spare til egen pensjon.

At regjeringen i 2006 fjernet skattefordelen ved privat pensjonssparing og nå truer med å avvikle skattefordelen med livrentesparing – oppmunter meg heller ikke til å spare til egen pensjon. Det er jeg neppe alene om.

Det må lønne seg å spare til pensjon. Det er ansvarliggjørende og velferdsfremmende. Skal vi nyte god velferd som pensjonister må vi alle ta mer ansvar selv. Staten kan ikke garantere for vår velferd alene, men å legge til rette for den, det kan den.

Siden skattefordelene ble fjerne i 2006 har tallet på antall private pensjonssparere sunket fra 300.000 til 14.000. Det er en skremmende utvikling. Staten kan ikke alene spare for oss alle. Høyre vil gjøre det lønnsomt for deg å spare selv, det, uten at du blir straffet med økt skatt om du sparer mye.

Å ta penger fra pensjonister som gjennom et langt liv har spart til egen pensjon er ikke bare skammelig, det er uverdig.

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: