Er det postnummeret som bør avgjøre?

Postnummeret burde ikke avgjøre hvor du skal ta din skolegang.

På Fylkestinget i Nordland oppsto det nylig en debatt om det vil være aktuelt å innføre fritt skolevalg i fylket. Dette er en debatt som ofte ender opp med å handle om hvorvidt de små videregående skolene i distriktene vil måtte legges ned, som en konsekvens av at elevene velger seg til de mer sentralt beliggende skolene. Ofte fordi disse gjerne oppfattes å stå for et kvalitativt bedre utdanningstilbud, og naturligvis mer spennende og levende miljøer. Dette mener jeg er et feilspor i debatten.

Det er ingen automatikk i at ungdom velger en skole i mer sentrale strøk, bare fordi de har fått muligheten til å velge. Jeg tror det først og fremst er linjetilbudet som avgjøre hvor ungdom velger å være elever, og hvis politikerne prioriterer å ha relevante linjetilbud der folk bor, vil ikke nødvendigvis fritt skolevalg medføre at det desentraliserte tilbudet forsvinner. Ungdom flest er glad i hjemplassen sin og vil gjerne bo der så lenge de kan, ikke minst på grunn av familie. Alt avhenger av det er et skoletilbud i nærheten. Det er et politisk ansvar.

Ikke alle linjer tilbys overalt, slik er det bare. Og de som søker og kommer inn på linjer som ikke tilbys nær hjemplassen sin, henvises til den mest nærliggende i eget fylke, men slik må det ikke være. Jeg er av den oppfattning at dette er en tanke rigid. Det faller på sin egen urimelighet at politikere skal kunne bestemme at en ungdom skal sendes til en skole som ligger langt unna i eget fylke, fremfor en som ligger betydelig nærmere, bare på andre siden av fylkesgrensen. Det gir lite mening i mitt hode.

Høyre har hele tiden stemt mot å legge ned viktige og levedyktige linjetilbud, som f. eks i Glomfjord, nettopp fordi at ungdommen i større grad skal kunne velge å bo hjemme under skolegangen. Vi har også stemt mot å flytte administrasjonene fra Lødingen til Sortland, nettopp fordi vi ønsker å opprettholde en sterk desentralisert skolestruktur, og sistnevnte sak er et åpenbart et eksempel på et første steg mot nedlegging og sentralisering.

Høyre har med andre ord hele tiden jobbet for å beholde det gode desentraliserte tilbudet og vil i fremtiden også gjøre det. Likevel tror jeg vi vil havne på å gå inn for fritt skolevalg til neste års valg, nettopp fordi vi holder valgfriheten høyt og ikke tror det vil bety at ungdommen ”flykter” til byene.

Fritt skolevalg handler om reell valgfrihet og ikke om skolenedleggelser. Og når alt kommer til alt kan det ikke være postnummeret som avgjør hvor en ungdom skal gå på skolen, men praktiske forhold og egen fri vilje. Det er god politikk på folks premisser.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: