Knakende godt?

 

Regjeringen, her ved utenriksminister Jonas Gahr Støre, mener alt går bra, men jakter likevel intenst på mer penger, ser det ut til.

 

Tirsdag 5. oktober hadde jeg gleden av å lytte til utenriksminister Jonas Gahr Støres (AP) redegjørelse om nordområdesatsingen for Nordland Fylkesting. En offensiv utenriksminister brukte store deler av taletiden sin på å rettferdiggjøre statsbudsjettet som på samme tidspunkt ble fremlagt i Stortinget. Retorikken var den samme gamle og pengedryssene mange. For regjeringens vedkommende løses utfordringene fortsatt utelukkende ved økte bevilgninger og ikke ved å gjøre ting annerledes.

Det tegnet seg raskt noen linjer i argumentasjonen for egen fortreffelighet. Bl.a. annet fremhevet Støre at de hadde mestret å holde arbeidsledigheten lav gjennom finanskrisen og at de dessuten hadde hatt vekst på tross av konjunkturene i resten av verden. Men hvor imponerende er dette egentlig?

300.000 på uførepensjon, 162.000 på arbeidsavklaringspenger, 125.000 på sykepenger, 76.100 på dagpenger ved arbeidsledighet, 50.000 med sosialstønad som hovedinnekt, 24.000 på overgangsordninger ved aleneomsorg for barn, 1000 på ventelønn og ventestønad, 50.000 AFP. Dette utgjør nesten 800.000 mennesker i arbeidsfør alder utenfor arbeidslivet. For noen dager siden, før jeg leste denne statistikken opererte jeg med tallet ”nesten 700.000.” Tallet på arbeidssøkere er kanskje ikke høyt og har holdt seg stabilt gjennom krisen, men de som står utenfor jobb har økt dramatisk. Da var det kanskje ikke så mye å skryte av allikevel?

Men alle kan umulig ha gått fra arbeidsstaker til offentlige støtterordninger. Noen må jo ha fått nye jobber? Regjeringen økte det offentlige forbruket for å holde økonomien i livet – det gjorde de rett i – men de glemte å gi midlertidige skattenedsettelser for næringslivet og dermed ble vinnerne bransjer som kunne gjøre oppdrag for det offentlige. Mange bedrifter gikk dukken i mangel av et mer fleksibelt skatteregime. Arbeidsplasser gikk tapt, men fortsatt ingen økning i ledigheten, hva kan det skyldes? Hva var det Støre ikke fortalte når han skrøt av arbeidsledighetsstatistikken?

Den årlige BNP-veksten i fastlandsøkonomien er avgjørende for sysselsettingsutviklingen. For at sysselsettingen skal vokse med årlig 1 prosent – og dermed unngå økt arbeidsledighet – må BNP vokse sterkere enn trendveksten på 2, 5 prosent. Veksten i Norge var på 1.8 i 2008 og -1.4 i 2009. Slik utvikling blir det ikke mange arbeidsplasser av, skal en tro statistikken.

Som en følge av den halvhjertede politikken mistet privat sektor 65.000 jobber i fjor, mens offentlig sektor har vokst med 25.000. Og der ligger nok svaret. Regjeringen opprettet jobber i det offentlige for å pynte på statistikken, resten ligger gjemt i folketrygden. Det er dyrt det.

Årets budsjett er et svakt budsjett på så mange måter, dog skal regjeringen ha honnør for at de gjør innstramminger på oljepengebruken, men Johnsen burde nok strammet betraktelig mer inn- slik han jo har advart om det siste året – skulle det monnet. Noen ny kurs er det ikke. Tvert i mot, det skurer og går….

Mens Europa kutter i driften så det holder, og dermed styrker sin økonomi i påvente av pensjonsutgiftene, er det beste Norge klarer å redusere litt på bruken av egne sparepenger. Ingen regjering har tidligere kunnet svøpe seg i oljekroner som denne, det vil vi i fremtiden måtte betale for. At Norge går bra kan vi være enig om, men det venter oss alle en smak av risen bak speilet, dersom vi fortsetter å stilletiende akseptere regjeringens ureelle fremstilling av situasjonen som utelukkende positiv. Det er mye mer bak tallene enn en sjarmerende utenriksministre sier.

Støres nordområdesatsing inneholder en økning på noen millioner. Nordområdesatsingen er på mange måter en sekkepost hvor de kaster inn bevilgninger av relevant og mindre relevant betydning, slik at den totalt sett øker og fremstår som offensiv for blåøyde nordlendinger. Vi lar oss ikke lure, skulle jeg tro.

Brorparten av årets økning i nordområdesatsingen bærer tydelig preg av at regjeringen har innsett at de ikke har råd til å bruke så mye penger, som de bruker nå, på å dekke over at de faktisk sliter med å løse de store utfordringene i landet – uten å finne mer penger. 60 millioner går til økning til seismikk, 88 millioner til styrking av oljevernberedskapen og 74 millioner til slepebåtberedskap.

Alle gode satsinger, etter min mening. Men for regjeringen virker det tilsynelatende som om at nordområdesatsingen handler mer om å finne mer penger til egen redning fremfor noen reelle satsing på nordområdene. Det koster å være kar, men vi vil bli påminnet om at det er dyrt å være fattig – fortsetter vi slik.

Vi får se hva vi får. Støre var i alle fall knakende god på talerstolen, men er vi overbevist?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: