Oslopolitiet and The Untouchables

Politiet lar de kriminelle styre gatene i Oslo.

I dag hørte jeg en absurd historie om en svaksynt som gikk ledsaget av førerhunden  sin i Oslos gater. Førerhund og eier ante fred og ingen fare da en pitbull angrep og slet sunt halve fjeset på førerhunden.

Noen meter lenger bort sto politiet. De snudde ryggen til da de så det som skjedde og grep ikke inn verken overfor eier eller hund.

Pitbulleieren tilhørte et tungt kriminelt miljø politikonstablene tydeligvis ikke ville provosere unødig. Førerhunden havnet hos veterinær- og bortsett fra en dyr regning og en nytegning av hundeforsikring – lever den i beste velgående den dag i dag.

Eieren av førerhunden henvendte seg til politiet i etterkant for å høre hva vedkommende burde gjøre. De rådet vedkommende til å la være å anmelde forholdet, på tross av dets grove natur og åpenbare mislighold av eieransvar. Og begrunnelsen var enkel, men skremmende: Anmeldelsen ville medføre at pitbullen ble tvangsavlivet, og det ville kunne sette alle som går med førerhund i Oslos gater i fare, fordi det kriminelle miljøet ville straffe dem kollektivt og tilfeldig.

Da media kontakten førerhundeieren ble de avvist, vedkommende risikerte åpenbart ikke å gå ut med en historie i en by hvor politiet ikke kunne garantere for folks sikkerhet mot kriminelles vilkårlige overgrep.

Snakk om knefall – når politiet fraråder at ulovlige forhold skal anmeldes fordi de kriminelle er for mektig, da har vi kommet alvorlig skjevt ut.

Historien får meg til å tenkte på en film jeg en gang i tiden så, The Untouchables, med Kevin Costner. Her møter vi en modig gruppe politimenn med sterk integritet til yrket, som nekter å gjøre knefall for et stadig mer sementert misforhold i maktbalansen mellom politimyndigheter og kriminelle.

De fleste av dem dør, men de vinner kampen til slutt. I Norge behøver ingen å dø, men noen burde kanskje bøte med sin frihet, men det vil kreve mer ressurser til politiet, og det er ikke bare enkelt skal vi tro Storberget.

I Mexico, er polititet og myndigheten i ferd med å tape kampen nettopp fordi de tidlig lot de kriminelle diktere premissene. Det må aldri bli Norge.

Jeg tror kanskje vi trenger noen Untouchables både i justisdepartementet og i uniformene på gatene fremover.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: