Eldrebølge eller kanskje ungdomsfjære?

Historisk mange eldre er ikke problemet, men kanskje historisk få unge?

Eldrebølgen burde heller kalles ungdomsmangelen, sier tidligere statsminister Kåre Willoch (H) i boken ”Alvorlig talt” hvor han sammen med tidligere AP-statsminister, Odvar Norli, diskuterer politiske utfrodringer i verden og Norge i tiden fremover.  En kjempebok forøvrig!

Det er noe med dette begrepet eldrebølgen, synes jeg, som bærer noe negativt og klandrende ved seg. Det fremstilles nesten som om at denne bølgen er en tsunami av kravstore gamle, hvis eneste hensikt er å forsure livene til unge mennesker med både klaging og sutring over dårlige tilbud og utilstrekkelig behandling uansett hva de får.  Ja, de er nærmest en så uheldig last for samfunnet, at de tilsynelatende gjør seg best på kirkegården, skal en tro de dystre spådommene om hvordan de vil ødelegge norsk økonomi. Det er selvfølgelig ikke riktig.

Bruken av begrepet eldrebølgen har med tiden blitt en politisk svartmaling deg fleste av oss politikertyper har bidratt til, ved å bruke begrepet som en skremsel om hva som venter oss av utgifter i fremtiden. En skremsel som bidrar til å nærmest klandre folk for at de blir eldre og trenger hjelp fra fellesskapet. I fremtiden håper jeg at debatten blir mer konstruktiv. Eldrebølgen som begrep er i beste fall en oppfinnsom måte å slå fast at våre storhetstid er over – det er ingen besnærende tanke.

Det store antallet eldre vil koste oss mye, men det er først og fremst fordi vi mangler folk til å jobbe og betale skatt, det har i grunn ingenting med at vi har ”så mange” eldre enn før. Nei, kanskje svikten ligger hos oss unge, ja kanskje er det som Willoch sier at nettopp ungdomsmangelen er den store kostnaden? Da er det i så fall vi som skal omtales som ”problemet.”  Vi unge er ganske flinke å hoppe til køys, skulle jeg mene, men det ender tilsynelatende så alt for sjeldent opp med håndfaste resultater – eller barn som det jo gjerne kalles. Vi skulle ha hatt flere av dem.

Jeg tror vi trenger en ny og mer målbevisst kurs som åpner for å skape mer og som ikke i så stor grad tar utgangspunkt i at vi bare skal bedre utnytte det vi allerede har. Debatten om hvorvidt det er skatteøkning eller å utnytte hver krone bedre som er løsningen på fremtidens utfordringer er i og for seg interessant nok, men ingen av løsningene er bærekraftige alene. Vi trenger politikere som har like store, eller større, ambisjoner på vegne av landet som folk flest har for seg selv. De må være visjonære, uredde og handlekraftige, ja til og med være villige til å ta upopulære beslutninger for fremtiden – den typen historiske beslutninger som de fleste slår seg til ro med og etter hvert til og med lærer seg å like i ettertiden.

Det er liten tvil om at vi trenger betydelig arbeidskraft utenfra skal vi lykkes, vi må benytte oss av innvandringen som den positive kraften den faktisk er. Mennesker som er villig til å flytte på seg for å gjøre en innsats i et annet land, er mennesker vi trenger. Når jeg sier dette i debatter blir jeg ofte møtt med at vi jo fortsatt har arbeidsledighet her hjemme. Og ja, det er i og for seg riktig, men skal en ha nok folk når raset av pensjonister med ulike behov først kommer, da må fremtidens omsorgshender være integrerte, passelig norsktalende og ikke minst utdannet og klar til dyst for gamle Norge. Det er i dag fremtiden skapes og avgjøres.

I mellomtiden må kanskje vi unge ta oss i ørene og være vårt ansvar bevisst. Vi må finne en løsning på denne ungdomsfjæren som har lagt kongeriket i et goldt tørke, og som snart vil gi våre eldre følelsen av å sitte igjen alene på berget. Det tror jeg nok vi skal klare….

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: