En god investerinsmulighet har rent ut i sanden

Bodø kunne sikret seg økt eierskap i SKS og beydelige utbytteinntekter.

”Det er alltid slik at man i kommuneøkonomien føler at det er så mye mer man har lyst til å løse av oppgaver enn pengene strekker til. Det er til tider stramt og det kan bli stramt i årene fremover.” sa ordfører, Odd Tore Fygle (Ap.) til NRK Nordland i en sak om en bekymringsverdig høy gjeldsutvikling i norske kommuner.

Ordføreren virkelighetsbeskrivelse er nok en de fleste som leker i politikken kan være enig i. Det er vanskelig å få pengene til å strekke til, og det er derfor det er så viktig at man evner å prioritere pengebruken og ikke minst hente mest ut av hver krone slik at innbyggerne sikres et best mulig tilbud. Her er det mye rot mellom teori og praksis.

Jeg vet at det er på mange måter har gått inflasjon i det å sette Kulturkvartalbyggingen opp mot en rekke andre (og kanskje bedre?) prioriteringer og investeringer, likevel er det en relevant innfallsvinkel for å illustrere hva enkeltpersoners agenda fører til av merkverdige utfall.

For noen dager siden rente en stor investeringsmulighet ut i sanden, da fristen for å benytte seg av forkjøpsretten som SKS-aksjonær gikk ut. Det statlige danske energiselskapet Dong ville selge sin post på 23.7%, Bodø Kommune ved ordføreren nådde ikke en gang perrongen da toget gikk og Troms Kraft sikret seg et betydelig eierskap i selskapet.

Grunnen til at – den tvilsomme æren av å la muligheten glippe mellom fingrene – kan tilskrives ordføreren er enkel: Nordland Fylkeskommune ved fylkesråd Odd Eriksen kunne legge 700-800 mill på bordet, prislappen på aksjeposten var ca. 1 mrd, alt de trengte var at Bodø ville benytte seg av forkjøpsretten og at de alene eller sammen med andre kunne bidra med 200-300 mill. som utgjorde differansen for å stille hele kjøpesummen. Men Bodøordføreren kviet seg. Ikke bare har han og fylkesråden et dårlig forhold, han manglet jo penger.

I et lukket formannskapsmøte forledet han de øvrige formannskapsmedlemmer til å tro at fylkeskommunen ikke hadde kommet på banene, og at det dermed var umulig å oppdrive midler til å kunne gjøre forkjøpsretten gjeldene. NFKs millioner var ubeleilige, de ville tvinge ordføreren til å offentlig vise hva han prioriterer som viktigst for kommunen innbyggere.

Jeg skulle gjerne hatt penger på bok til å betale alt, men norske kommuner lånefinansierer investeringene vi gjør og det er vi helt nødt til. Så må vi sørge for at vi er i stand til å betale renter og avdrag” sa ordføreren i samme NRK-sak. Det er helt riktig, og for å finansiere kulturkvartalet har en et anslått lånebehov på 250-300 millioner kroner, noe som skulle gi årlige kapitalkostnader på rundt 20-30 millioner. Hadde en investert de samme pengene i SKS-aksjer hadde man økt andelen av utbytte og i stedet tjent penger på investeringen.

Bodø Kommune har i dag en bekymringsverdig høy gjeldsgrad, og hadde ikke engang med det største vellyst kunne finansiert og båret byrden av et kulturkvartallån og et investeringslån for SKS-akjser. Dermed måtte en velge, og ordføreren valgte for oss da han avviste et kompaniskap med fylkeskommunene og lot mulighet for sårt tiltrengte inntekter til kommunekasse og nordland fylke forsvinne nordover til troms. De får sikkert mange gleder av disse.

Men misforstå meg rett. Jeg vil gjerne ha et kulturkvartal, men jeg kunne også tenkt meg en bærekraftig kommuneøkonomi. Det betyr at en må kanskje skalere prosjektet ned til et fornuftig nivå som økonomien tåler og ikke minst prioritere gode investeringen som generer inntekter og kan komme befolkningen til gode i form av økt satsing på skole, omsorg og kanskje til og med en asfaltspleis?

Robek lyser i horisonten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: