Lønner det seg å drive, kommer det barna til gode.

Parlamentarisk leder i AP mener det er galt at folk som driver barnehage tjener penger.

Den siste tiden har en i flere av landets mange aviser kunne lese Helga Pedersens (AP) manglende forståelse for private barnehageaktører protester mot regjeringens urettferdige forslag og ny finansieringsordning. Hun hevder forslaget om å nærmest å umuliggjøre uttak av utbytte og at fortjenesten ved salg av virksomheten skal tilfalle staten og ikke driveren, handler om barnas beste. Det er rørende lesning og en kan uten store vanskeligheter sympatisere med fremstilingen hennes, men det gjør den ikke sannferdig. Pedersen er på villspor.

Uten private barnehager hadde vi ikke vært i nærheten av å ha full barnehagedekning i dag. Da regjeringen innså at de ikke kunne nå målet uten de private, inviterte de til dugnad. Nå, noen år senere når jobben er gjort, skal prinsippet om at “alt skal drives av det offentlige” stadfestes. Da må man endre rammevilkårene slik at de private trekker seg ut og det offentlige kan monopoliseres sektoren.

Pedersen hevder at såkalte barnehagebaroner skummer fløten på bekostning av barna. Det er en merkelig måte å se det på. Private barnehager driver 15-20% billigere enn kommunale, de har de mest fornøyde ansatte, mest tilfredse foreldrene og ikke minst fornøyde barn. Det beste tilbudet er altså i de private barnehagene, til 80% av prisen av de offentlige. Likevel mener Pedersen at midlene ikke kommer barna til gode. Hvor forsvinner de 15-20% i høyere tilskudd kommunale barnehager mottar, kommer de barna til gode? Er det mer nobelt å bruke mer skattekroner mindre effektivt, med dårligere resultater, så lenge ingen tjener på det? Dette lukter av privat allergi.

I dag er det særdeles få såkalte rike barnehageonkler, men det er noen. Disse har slått seg opp ved å ta risiko ved omfattende investeringer og beinhardt arbeid. De skummer på ingen måte fløten av andres arbeid. De har levd og lever livet på farten døgnet rundt, familieliv og fritid er fremmeord for de som nå har lyktes. Det er prisen de betaler for å skape arbeids- og barnehageplasser for regjeringen og småbarnsfamiliene. At de tjener penger på det er ikke noe de skal skamme seg over.

Grunnen til at dette fåtallet av personer har tjent seg rike er at de har satset stort og bredt. Utbytte utgjør i dag knappe 7 promille av kostnadene i barnehagene, det er volumet av barnehageinvesteringer som har gjort at disse menneskene i dag har tjent gode penger. Og selger de barnehagene, ja så er salgssummen dem en vel unt belønning for god innsats for fellesskapet.

Det jeg synes er merkelig i denne debatten er særlig fokuset på at det er statens penger de tjener på. Det er ikke statens penger, det er fellesskapets penger, dine og mine skattekroner. Det er ikke noe uvanlig ved at vi tjener penger på hverandre. Daglig selger vi varer og tjenester og tjener penger på hverandre, det er det som holder hjulene i gang og skaper verdiene. At betalingen av barnehager bl.a. finansieres av staten gjennom våre skattepenger, er for å unngå at sosiale ulikheter avgjør hvem som får barnehageplass eller ikke. Hadde det ikke vært for det, ville vi betalt hele barnehageplassen til barnehagen direkte. Da hadde ingen reagert på at folk tjente penger på det.

Pedersen og regjeringen har sett seg blind på å ta noen få drevne mennesker som har vist at det går an å lykkes i Norge. I god janteånd må de kues. Det fører ingenting godt med seg. Sverige og Danmark vil ha dem, flere av dem har allerede flagget ut. Der får de bidra til fellesskapet, men også tjene penger på det de driver med. Der er det lov å lykkes. Det burde det også være i Norge.

Det triste med hele hekseprosessen til regjeringen er at forslaget ikke først og fremst rammer de såkalte baronene. Nei, det rammer alle de andre enkelte barnehagedriverne som overhodet ikke henter ut millioner fra barnehagen sin. Samvittighetsfulle borgere som har bidratt til at folk snart kan nyte godt av full barnehagedekning.

Hadde regjeringen vært like opptatt av å bekjempe fattigdom, som de er av å bekjempe rikdom, hadde de kanskje fått utrettet noe.

Det skal være lov å lykkes og det lønne seg å drive virksomhet, også på oppdrag fra det offentlige. Det skattebetalernes penger, ikke statens, ikke Arbeiderpartiets og i alle fall ikke Helgas. Det er i grunn rørende hvordan hun bekymrer seg for dem som om de skulle være det.

God bedring.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: