Rydd opp i konsesjonsfarsen

Fiskeriminister, Lisbeth Berg Hansen, trakk det lengste strået når FD skulle avgjøre konsesjonstildelingen i Nordland.

Fredag 6. August, ble det kjent at Fiskeridirektoratet har fattet et endelig vedtak i tildelingen av laksekonsesjoner i Nordland. Det betyr i praksis at GIFAS i Gildeskål og Lofoten Sjøprodukter mister de konsesjonene de i utgangspunktet var tildelt.

Påfallende nok er det Bindalslaks og Kobbvåglaks på Helgeland, to selskaper med tilknytning til fiskeriminister Lisbeth Berg Hansens selskap Sinkaberg, som gikk seirende ut av denne striden og nå overtar de to konsesjonene. 

Det er fylkesrådet i Nordland som har innstilt de to nevnte aktører for tildeling av konsesjoner i Nordland. Problemet er bare det, at da de tildelte konsesjonene hadde Fylkesrådet lagt til egne vurderingskriterier som ikke var en del av de som var gitt fra direktoratet og departementet. Det gjorde at når Fiskeridirektoratet skulle fatte den endelige beslutningen, omgjorde de om Fylkesrådets prioriteringer og aktørene mistet sine tillovte konsesjoner.

Mens FD lot tiden gå, begynte GIFAS og Lofoten Sjøprodukter å investere i fisk og anlegg, siden de ikke hadde hørt noe, var det naturlig å anta at Fylkesrådets prioriteringer var godtatt av FD. Men det skulle altså vise seg at lang behandlingstid i direktoratet og fylkesrådets tilleggskriterier – som ikke var godkjent av FD – ville gjøre en alminnelig konsesjonstildeling til en farse på flere nivåer.

Nordland Høyre har ved Oddleif Olavsen i Fylkestinget bedt Fylkesråd for Næring, Arve Knutsen (KrF,) legge trykk på regjeringen slik at FDs behandling kunne vurderes på nytt eller at en fikk på plass to tilleggskonsesjoner for de uheldige tredjeparter. I tillegg har Nordland Høyres stortingsrepresentant, Ivar Kristiansen, bedt om en redegjørelse fra settestatsråd i saken, Trond Giske (AP.) Svaret fra Giske var lovende, men nå har altså konklusjonen falt; vedtaket omgjøres ikke.

Kort oppsummert har Fylkesrådet rotet det til ved å legge til egne kriterier ved sin prioritering, deretter har Fiskeridirektoratet latt saken vente i urimelig lang tid, og i mellomtiden har GIFAS og Lofoten Sjøprodukter i beste mening startet forberedelsene for drift på nye konsesjoner. Når nyheten smalt om at de var blitt fratatt disse, var det naturlig å få prøvet saken på nytt. Men da Bindalslaks og Kobbvåglaks faktisk scorte bedre, vurdert utelukkende mot FDs kriterier, var saken tapt. Og Fylkesrådets uryddighet rammet to uheldige bedrifter, som trodde de nye rammebetingelsene for utvidet drift var lagt.

Så hva gjør man? FDs beslutninger er nok vel forankret i departementet og endelig. Det er lite som tyder på at det noen sak for domstolene, det juridiske er nok fulgt. Med andre ord saken er tapt, hva gjelder de to konsesjonene. Men, det finnes en løsning, dog som krever at de som har rotet det til er villige til å rydde opp. Regjeringen kan tildele to tilleggskonsesjoner, men det fordrer betydelig påtrykk fra Fylkesrådet.

To uheldige bedrifter har altså blitt offer for politisk og administrativt rot, og står nå igjen som taperne. Millioner er investert i anlegg og utstyr, men de har blitt frarøvet grunnlaget for drift. Fylkesrådet bør ydmykt be regjeringen rydde opp på egne vegne, ved å tildele to tilleggskonsesjoner. Slik kan en unngå at store verdier i investeringer og ikke minst viktig verdiskapning går tapt. Det handler ikke bare om investeringer, men arbeidsplasser og betydelige skatteinntekter til fellesskapet.

Vi i Høyre kan i alle fall forsikre om at vi skal fortsette å kjempe for at den urett som er begått blir ryddet opp i.

Det er prisverdig at noen fortsatt gidder å betale skatt for å holde liv i dette systemet. Verdiskapingen i en av Norges viktigste næringer skjer på tross av, ikke på grunn av systemet. Det burde kanskje vært en mellomting, og saker som dette burde være en tankevekker….

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: