Det handler ikke om Bjarne Håkon Hanssen

Det handler ikke om denne mannen.

Tidligere helseminister, Bjarne Håkon Hanssen, får nå gjennomgå for å motarbeide ”egen” regjering. Gjennom arbeidsgiveren hans, PR-byrået First House, har han forbrutt seg mot AP-toppenes etiske preferanser, ved å jobbe mot regjeringens forslag om ny finansieringsordning for private barnehager. Dog skal det nevnes at han faktisk har fulgt karantenereglene som gjelder for tidligere statsråder, det med maks karantenetid.

At han nå jobber for et annet standpunkt, enn regjeringens, i PR-byrået, er ikke lenger et spørsmål om regelbrudd, men om moral. Oppsiktsvekkende er det at først når Bjarne Håkon Hanssen er uenig med regjeringen, er PR-rådgivernes etikk et problem for Arbeiderpartiet. Utfallene mot Hanssen synes å handle om noe helt annet. For hvor forsvant egentlig den svært så opphetede barnehagefinansieringsdebatten?

APs agenda for å drive hekseprosess mot Hanssen er innlysende; det hele er en nødvendig avledningsmanøver for å unngå å måtte ta debatten videre, rundt deres næringsfiendtlige og utakknemlig forslag mot private barnehager.

Det er ikke akkurat uventet at de rødgrønne nå bruker skytset mot Hanssen, men at media derimot ikke evner å overse denne finten og hiver seg på sensasjonsjaget rundt personkonfliktene, vitner om at de ikke er sin rolle bevisst. Ikke at dette representerer noe nytt. Hvordan skal politikk bli relevant for folk, hvis media ikke formidler sakene og bare personstridene? I denne saken er det ikke engang begått et regelbrudd.

Saken handlet om regjeringens forslag til ny finansieringsordning av private barnehager. Historien er enkel. Regjeringens løfte om full barnehagedekning var ikke bare ambisiøst, det var umulig, skulle det offentlige ta oppgaven alene. Løsningen ble å invitere med private aktører på laget. I dag går nesten halvparten av alle barnehagebarn i en privat barnehage og målet om full barnehagedekning er innefor rekkevidde – takket være private initiativtagere.

Så hvem rammer den nye ordningen? Den rammer først og fremst alle vanlige barnehagedrivere som aldri har sett utbytte som en mulighet, og likevel har investert egne sparepenger i å starte opp barnehage på oppdrag fra det offentlige. Kun beskjedne 7 promille av kostnadene i sektoren tas ut i utbytte, det er mindre enn etablererne ville fått i rente om de hadde spart pengene i banken – i stedt for å satse på barnehagedrift.

De fåtallige som har slått seg opp på barnehagedrift, har gjort det ved å drive i stort volum, dette er de såkalte ”Barnehagebaronene” som regjeringen nå vil til livs. Det de ikke innser er at de rammer et overveldende flertall av vanlige næringsdrivende som overhodet ikke har skodd seg godt på å drive barnehage og ikke minst og viktigst av alt, småbarnsfamiliene.

Såkalte barnehagemillionærer er et skrekkbilde tegnet av oppfinnsomme ideologer fra skrivebordene i regjeringens rådgiverpanel. Har man ikke en eller annen diffus ond kapitalist i det fjerne å jage – som kan fungere som en rettferdiggjøring av ens egen private allergi – er det vanskelig å overbevise folk om at en faktisk gjør dette for alles beste og ikke bare for egne prinsipper. Sannheten er at regjeringen ikke lenger ønsker private aktører, nå som målet snart er nådd, for prinsippet er at alt skal drives av det offentlige. Da passer de private dårlig inn. Utakk er fortsatt verdens lønn.

Skal barnehager lønne seg må de som driver dem investere i barnehagene slik at tilbudet blir bra og at de gjør seg attraktive for småbarnsfamilien.. De kommunale barnehagene på sin side har ingen incentiver for dette, og kanskje nettopp derfor scorer de lavt på brukerundersøkelsene.

På vegne av Kunnskapsdepartementet har TNS Gallup gjort en undersøkelse som viser at folk er mest fornøyd med de private barnehagene. På hele 29 av 30 punkter blir kommunale barnehager slått av de private. Utdanningsforbundets undersøkelse blant de ansatte viste også at de som jobber i private barnehager er mest tilfreds.

De private er avhengige av å konkurrere om å være best, skal de kunne være levedyktige, det gjør at de er villig til å satse mer på kvalitet – noe undersøkelsene bekrefter. At noen tar ut marginale utbytter som en belønning på egen satsing og risikotagning, burde ikke få noen til å løfte et øyenbryn. Utbyttet størrelse er ikke i nærheten av investeringen og verdien av kvalitetsproduktet de leverer, at de i tillegg klarer å levere dette til en 20% lavere pris enn det offentlige, taler for seg.  

Det handler altså ikke om Bjarne Håkon Hanssen, som har gjort jobben sin – bare for en annen arbeidsgiver enn regjeringen. Det handler om det skal lønne seg å drive barnehage og om at våre barn i fremtiden skal ha mulighet til å gå på de beste barnehagene. Høyres svar er et klart ja.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: