En god investeringsmulighet renner snart ut i sanden…

Nordland står i fare for å tape betydelige kraftinntekter.

Nordland står i fare for å tape betydelige kraftinntekter.

I fjor forsvant eierskapet av kraftverkene Siso og Lakshola sørover, utbyttene fra driften av disse slo naturligvis følge med eierskapet. Det er betydelig pengebeløp som nå ikke kommer Nordlands innbyggere til gode. Dette tapet er nå en del av det evinnelige vannet under broen, og vi får slå oss til ro med det. Men nå er vi i ferd med i miste enda mer.

Troms Kraft (Tromsø Kommune og Troms Fylkeskommune) er på investeringsraid i Nordland for å sikre seg vesentlig eierskap i fylkets kraftressurser. Det danske Dong Energy Power AS har valgt å selge seg ut av både SKS og Nordkraft AS. Kjøperen er Troms Kraft AS som nå har sikret seg 23.7% i SKS og 33.3% i Nordkraft AS. KLP har dessuten valgt å kjøpe 15% i SKS fra Nordkraft.

Disse kjøpene kan ikke fullbyrdes og gjøres gjeldende før den 23. august for Troms Krafts del og den 15. august for KLPs del. Grunnen til dette er enkel, de sittende aksjonærene har i.h.t. aksjeloven forkjøpsrett og fristen for å benytte seg av den er de nevnte datoene i det foregående. Spørsmålet nå er bare om eierne ønske å benytte seg av den, men tiden er ikke på nordlands side.

Fylkesrådsleder, Odd Eriksen (AP) skal ha all honnør for å forsøke å invitere til spleiselag mellom nordlands kommuner og fylkeskommunen, slik at verdiene kan sikres å tilfalle Nordland og ikke Troms eller andre. Det er kraftselskapene som har mulighet til å oppdrive kapital i denne størrelsesorden, de er i stor grad eid av kommunene. Alt en trenger er viljen til å inngå spleiselag.

SKS har en betydelig egenkapital og kan, om styret ønsker det, benytte forkjøpsretten til å kjøpe deler av seg selv, anslagsvis 10%. Igjen sitter beslutningen først og fremst i kommunene på eiersiden. Bodø Kommune og Fauske Kommune har aksjemajoritet på 51.33% og kan lett få en beslutning om oppkjøp igjennom.

Bodø Kommune ved ordfører Odd Tore Fygle (AP), som også er styreleder i SKS, har i sin kraft av å være på eiersiden i SKS slått fast at de har liten interesse av å selge til Troms, men har samtidig vist liten vilje til å samarbeide med fylkeskommunen om å sikre eierskap i Nordland. Det er en uansvarlig arroganse som kan koste Nordland og de berørte kommuner dyrt.

I Narvik har holdningen til fylket vært positiv, det lover godt.

Bodø Kommune ved ordføreren, lar nå en fremtidig svært verdifull investering forsvinne til Troms. Denne investeringen ville gitt kjærkomne årlige milliontilskudd til kommunekassene og fylkeskommunen, som ville kommet Nordland og Bodø kommunes innbyggere til gode, for eksempel gjennom mer midler til satsing på helse og omsorg, vei, skole m.m.

Nå må Bodøordføreren bruke fornuften og sørge for at Bodø Kommune benytter seg av forkjøpsretten og inviterer Nordland Fylkeskommune til et spleiselag før verdiene forsvinner nordover og ut av fylket – og aldri kommer Nordlands befolkning til gode.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: