Takk for hjelpen, nå trenger vi dere ikke lenger…

Regjeringen ønsker ikke lenger private barnehager.

Det er i praksis det regjeringen sier i betydelige deler av sitt forslag om ny finansieringsordning for private barnehager. Bl.a. ønsker regjeringen å nærmest umuliggjøre mulighetene for uttak av utbytte og dessuten kreve andeler av selskapsverdien ved et eventuelt salg av virksomhet. Dette vil kunne føre til at flere barnehager forsvinner og at færre etableres. Det må lønne seg å drive barnehage.

Private barnehager driver med offentlig tilskudd, riktignok med mindre enn de kommunale. De private har krav på minimum 85% offentlig finansiering, dog er de reelle tallene i mange tilfeller dessverre lavere enn dette. I dag går nesten halvparten av alle norske barn i en privat barnehage, og målet om full barnehagedekning ville aldri vært så nær å bli nådd, hadde det ikke vært for den massive utbyggingen av private barnehager. Noe også regjeringen har medgitt er riktig. Regjeringen har med andre ord vært avhengig av de private initiativtagerne for å kunne gi familiene barnehageplassen de har lovet dem.

Innsatsen til private barnehagedrivere er upåklagelig og en avgjørende faktor, skal småbarnsfamilier kunne ha begge foreldre i jobb. Det burde regjeringen vise at de setter pris på.

Regjeringen hevder at målet deres at pengene skal komme <<barna til gode>> og at folk ikke skal kunne slå seg opp som ”barnehagemillionærer” lenger. Hvilken virkelighet regjeringen lever i er ofte vanskelig å forstå, for det faktisk ikke slik at private barnehagedrivere tar stor utbytter og lar barna gå for lut og kaldt vann. Utbytte som andel av kostnadene i private barnehager lå i 2008 på 0.8%, noe som faktisk er en nedgang fra 2006 hvor tallet var 0.7%. Dette er ikke urimelig.

Private barnehagers brukere har i flere undersøkelser oppgitt at de er like fornøyd eller mer fornøyd med private barnehager, bl.a. i Kunnskapsdepartementets egne undersøkelser gjennom TNS Gallup. I Utdanningsforbundets undersøkelser av de ansattes syn, er konklusjonen den samme. Noe kanskje det lave sykefraværet reflekterer. Private barnehager driver altså like bra eller bedre enn kommunale, det, med kun 85% tilskudd.

Det er ikke noe galt i at private barnehageaktører tar ut rimelig utbytter, det er et nødvendig incentiv for at de skal ønske å drive dem. Vi har allerede et regelverk i dag som begrenser muligheten, men som ikke benyttes. Kommunene kan nemlig redusere tilskuddet dersom eierne budsjetterer med urimelig høyt utbytte. Dessuten begrenser også konkurransen mellom barnehagene mulighetene for uttak av store utbytter. Noe også KS har slått fast. De påpeker også at lovendringen vil bety betydelige økte administrative kostnader til kontrollrutiner m.m. for kommunene og barnehagene selv. Likevel ønsker altså regjeringen å risikere å kneble privat barnehagesektor, som hele landet er avhengig av.

Regjeringen ønsker også at kommune eller stat skal kunne kreve en andel ved eventuell salg av virksomheten, med den begrunnelse at den har mottatt offentlig støtte. Det er en type overgrep i et privat selskap vi kan være bekjent av. Det er mange næringer som i dag mottar offentlig støtte og subsidier, i ingen av disse finnes det noe krav om at en andel av verdien skal tilfalle det offentlige ved avhendiglese på grunn av den mottatte støtten. Støtten er ment til å stimulere til verdiskapning og oppfylle de målsetninger man har satt, og nå skal man altså kunne tilrøve seg en andel i verdiøkningen – og slik fjerne nok et incentiv til å starte og drive virksomheter.

Regjeringen fremstår som utakknemlig og grådig. Uten private barnehager ville vi ikke vært i nærheten av full barnehagedekning i dag. Forslaget lukter vemmelig av privat allergi, begrunnet med prinsippet om at alt i en sosialistisk stat skal være drevet av det offentlige – med det begrensede mangfoldet det gir. Når regjeringen hadde behov for de private aktørene var tonen en annen, men når målet er nådd trenger de dem altså ikke lenger. Når konsekvensene av endringen viser seg vil de nok snart innse at behovet var større enn de trodde, og deres prinsipprytteri vil gi en alvorlig bismak.

Høyre mener det ikke er nøye hvem som driver barnehagen, så lenge den er finansiert av det offentlige og alle kan gå der uavhengig av størrelsen på lommeboken. Skal private barnehager fortsatt i fremtiden være for alle, må en ikke kvele lysten, motivasjonen og muligheten til å drive dem.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: