Ulovlige terningkast

Ulovlig alkoholreklame fra undertegnedes side? Spør SP.Det er fredagskveld og helgen er i anmarsj. Ingenting er vel bedre da enn å kommentere en av de største nyhetsbegivenheter den siste uken, nemlig SPs ønske om å forby øl- og vintester i norske aviser.

Nestleder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (SP), har lagt sin elskverdige og omsorgsfulle hånd over det norske folk i sitt forslag om å forby avisene å trykke øl- og vintester. Toppe mener dette er ren alkoholreklame og at det fører til at naive nordmenn drikker enda mer alkohol. Hun om det.

Det er ingen tvil om at det er en viss reklameverdi å være del av en slik test, og at særlig testvinnerene drar noen fordeler kan en vanskelig underslå, men er nå det så galt når målet er at folk skal få mer kunnskap om gode vin- og ølvalg, og ikke økt salg for produsentene?

Smak er subjektivt og det er sikkert mange skuffede ganer som gremmes over VGs 1ste kårede sommer- eller juleøl, likevel er det som regel ganske bred enighet om at vinnerne ofte smaker godt. Testene er produktomtaler hvor såkalte eksperter (her er det sikkert mange som vil hevde de også er det) kommer med sine faglige vurderinger av hvert enkelt produkt.

Konklusjonen presenteres i de respektive blekker og nordmenn er et skritt nærmere mer kultiverte drikkevaner, nemlig orientert etter kvalitet og ikke pris og kvantum. Om nå ikke det er tilfellet, kan det jo tenkes at folk i alle fall drikker seg inn i kebabkøen med god samvittighet og vel vitende om at de i alle fall drakk varer av ypperste kvalitet. Ikke verst bare det.

Men fra spøk til alvor. Disse testene er gode informasjonskanaler for alle alkoholnytende nordmenn som er opptatt av kvalitet og ønsker å tilpasse sine drikkevalg til de ulike måltider og formål. Dette fører nok mer til en ansvarlig drikkekultur enn noe annet. De som har som selvstendig mål å drikke seg full er ikke målgruppen, og vil i de fleste tilfeller orientere seg etter pris, ikke kvalitet. De billigste varene er sjeldent de store smaksopplevlesene og er derfor som regel heller ikke en del av slike tester.

Toppe, topper agurkutsagnet sitt med å sammenligne øl- og vintestene med om tilsvarende tester skulle vært trykt om tobakk og hvordan folk ville reagert da. Vel, hun får få rett i at en slik test fort ville kunne skape sterke reaksjoner blant folk, og grunnen til det er enkel; nemlig fordi røyketobakk er et dokumentert helseskadelige produkter som et mindretall bruker og som ikke under noen omstendigheter kan nytes ansvarlig – nettopp fordi det er skadelig uansett. Sammenligningen er både urimelig og meningsløs.

Røyketobakk sorterer nok ikke under samme kategori som alkohol i folks bevissthet. Røyketobakk er noe man gjerne forbinder med helseskade, nettopp derfor har Toppe rett i at folk ville reagerte sterkt på slike tester, og av nettopp samme grunn reagerer folk ikke med vantro på øl- og vintester. Alkohol er nemlig – i motsetning til tobakk – forbundet med noe positivt som under ansvarlig bruk stort sett bare fører godt med seg.

Motstridene logikk kan være et besnærende narrespill for enhver selvsikker politiker, det har de fleste av oss som kaster tiden vår bort på det erfart – dog noen mer enn andre.

Slike saker som dette har mange dimensjoner og perspektiver som kan diskuteres, jeg har bare forsiktig pirket på noen av dem. I mitt hode er ikke dette noe folkevalgte bør bruke tiden sin på. Ønsker en å forbygge alkoholmisbruk er det ikke her en bør sette inn støtet. Med Toppes forslag hindrer en først og fremst vanlig folk i å velge den rette ølen/vinen til maten eller kveldshyggen. Det er ikke det de er valgt for å gjøre.

Hva skal du nyte i helgen? Kanskje du blir klokere ved å lese en test….om de ikke blir forbudt før helgen er over kan du klikke deg inn på en under.

God helg og drikk gode kvalitetsvarer med måte, ellers ryker sekseren rett ut før neste stortingsvalg.

Nydelig sommerøl

Sekserviner

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: