Ikke bare ung, men dyktig.

NRK kunne her om dagen melde at Nordland AUF gir moderpartiet i det glatte lag for sin manglende vilje å satse mer på unge krefter i partiet. AP har kun én representant av hele 19 på fylkestinget som er under 30 år. En slik representasjon reflekterer neppe partiets velgere i alderssegmentet 18-30 år. Det er nok også historien for de fleste andre partiene her i fylket, kanskje med unntak av Rødt som er flinke til å løfte frem dyktige folk i alle aldre.

Hvordan er så ståa i Høyre? Ved Fylkestingsvalget i 2007 var én av seks representanter under 30 år, han forsvant sørover i ny jobb dermed ble representasjonen lik null fra denne aldersgruppen.

Nordland AUF har kanskje rett i at det er noe galt med partikulturen i AP, ikke vet jeg, men hos oss i Høyres leir er situasjonen en annen. Jeg tror ikke problemet nødvendigvis er moderpartiene.

Det er ingen tvil om at det å skulle bli folkevalgt kan virke avskrekkende på mange, lange møter, tungt og tidvis veldig tørt materiale og lange utredninger er alle mindre innbydende sider av det politiske liv for unge mennesker. Det politiske spillet er nok også en betydelig avskrekkende faktor.

Men er det frykten for dette som hindrer engasjementet og motivasjonen fra å blomstre for en plass som folkevalgt hos unge mennesker? Det kan kanskje være det for noen, men da er det andre som har gjort en for dårlig jobb.

Det kan alltids være slik at det i noen partier eksisterer en motvilje til unge krefter, men jeg tror først og fremst problemet sitter i ungdomspartiene selv.

Da jeg og noen gode venner av meg fant ut av vi skulle ta over og revitalisere Nordland Unge Høyre for noen år siden, lå partiet brakk og besto hovedsakelig av et styre og et fåtalls medlemmer. Oppgaven vi ga oss ut på var krevende og mange nattetimer gikk til partiarbeid når dagene forsvant til jobb og studier. Det var beintøft, men vi vokste på oppgaven, det gjorde partiet også.

Noen år senere har jeg (prematurt, mener noen) fortsatt arbeidet mitt for Høyre i moderpartiet og NUH ledes av andre svært dyktige krefter. Partiet går godt og aktiviteten merkes. Unge politiske talenter er stadig vekk å finne på debattsidene rundt om i fylkets aviser. Det er et resultat av beinhardt arbeid og disiplin fra sittende ledelse.

Nordland Unge Høyre og dets lokalforeninger har i dag en tøff kamp internt, mellom flere store politiske talenter i aldersgruppen 17-28 år, om å få en plass på fylkestingslisten og kommunelistene (hvor de har forening) til neste år. Motivasjonen er til å ta og føle på, de finner ingenting avskrekkende med det å skulle bli folkevalgt. Moderpartiet kan velge og vrake i unge mennesker til listene, det gjør de med glede.

Det er ungdomspartienes jobb å skolere og løfte frem unge talenter. Det er deres jobb å gjøre sine beste salgbare og attraktive for moderpartiet. De må motivere dem, de må drille dem og de må løfte dem fra debattsidene og inn i de folkevalgte foraene. Å gjøre seg selv uunnværlig for moderpartiene får en bare til ved å være dyktig, og ikke bare ung.

Unge alibier er ikke det valglistene trenger, men unge talenter. De finnes det mange av, og med en god innsats fra ungdomspartienes ledelse vil også moderpartiene se at talentene er mer enn besnærende fødselsdatoer etter murens fall – til å pynte listene med.

God nominasjon.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: