Det hjelper ikke at folk jobber mindre

Fornyings- og administrasjonsminister, Rigmor Aasrud (AP), har omsider slått fast at det blir ingen flere offentlige prøveprosjekter med 6-timers arbeidsdag. Enda en av SVs hjertesaker er en saga blott, og nok en kamel tvinger seg ned i et sårt SV-svelg. Godt er det.

Prøveprosjektene som har blitt gjort har entydige konklusjoner. Folk blir ikke i jobb lengre, sykefraværet holder seg over tid på samme nivå og dessuten koster det mer enn det smaker. Positivt er det at trivselen øker noe, men det er ikke nok. Trivsel må vi skape på andre måter.

Når konklusjonen er så nedslående er det oppsiktsvekkende at SV fremholder at dette fortsatt vil være en kampsak for paritet, og at det å søke bedre, mer effektive og mindre kostnadskrevende løsninger er tilsynelatende uinteressant. Nok om det.

Høyre er glad for at denne debatten blir lagt død, ikke fordi vi mener det ikke kan høres hyggelig ut med mer fritid, men fordi det har vist seg å ikke gi de effektene man ønsket og regningen blir for stor.

At folk i praksis skal jobbe 20% mindre og motta 25% mer i lønn, er et vanskelig regnestykke å få til å gå opp. Norge ville med innføring av 6-timers arbeidsdag blitt drevet med underskudd Det gjøres allerede og det er en farlig og lite farbar vei inn i fremtiden.

Når vi ser ut i Europa på hva høye offentlige utgifter har medført av kutt i lønninger og velferdsgoder, vil det være – med en stadig nærmere eldrebølge og økte pensjonsutgifter til disse i vente – fullstendig uansvarlig å kutte 20.000 årsverk i Helse- og sosialsektoren over natten. Noe en innføring av 6-timersarbeidsdag ville betydd i praksis.

Helse- og sosialsektoren har et anslått behov på mer enn 30.000 flere ansatte mot 2025, for å kunne tilby gode tjenester til befolkningen. Det er åpenbart at vi har behov for å beholde flere i arbeid lengre, og ikke minst få ned sykefraværet. 6-timersdager virker ikke til noen av delen.

Da er det mer interessant å se på hvordan for eksempel helsearbeideres arbeidsdag organiseres. Hva skal til for å øke trivselen og følgelig arbeidskapasiteten, slik at sykefravær og belastningen jobben medfører reduseres?

Her er det mange interessant muligheter. I hjemmetjenesten i Skien Kommune har de gjennomført et prøveprosjekt, hvor helsearbeiderne jobber i en såkalt ”oljeturnus.”  I løpet av åtte uker jobber de en uke om natta med 12 timers vakt, har tre uker fri, så jobber de en uke dag med 12 timers vakt. Deretter en uke fri, og så en uke beredskapsvakt, der de må være maks en halv time unna jobben. Etterfulgt av en uke fri.

Prosjektet ble en kjempesuksess og skal nå utvides. De har formidable søkertall til stillingene, sykefraværet ligger under én prosent (noe som er eksepsjonelt i denne sektoren, ikke uvanlige med 7-10%), og trivselen blant de ansatte er stor. Et så lavt sykefravær vitner om at arbeidsslitasjen er mindre, trivselen høyere og det er ikke utenkelig at det også vil kunne føre til at folk blir i jobbene lengre. Brukerne er også storfornøyde. Alt dette uten å koste samfunnet mer.

Høyre er klar på at vi må tenke nytt og annerledes, gårdagens løsninger er ikke nødvendigvis morgendagens. Det betyr at vi må se på alle muligheter, 6-timersdag er har vist seg å ikke være en av dem. I samråd med menneskene som kjenner arbeidshverdagen sin, kan vi sammen finne de beste løsningene som gir økt trivsel, mindre belastning og mer arbeidslyst. Det, uten at regningen blir større for fellesskapet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: