Utakk er verdens lønn

Torsdag 8. Juli kunne nettavisen E24 melde om en svært så besynderlig sak, hvor grunneier i Trondheim, Karl Johan Selmer og sønnen Kolbjørn Selmer, har vært i ekspropriasjonsstrid med Trondheim Kommune i snart 20 år. Kommunen ønsker å anlegge kirkegård på eiendommen.

Far og sønn Selmer eier en 57 mål stor ”utsiktstomt” i et av byenes mest attraktive boligstrøk, i kompensasjon for familieeiendommen – som nå blir tvangsoverført til kommunens eierskap – avkortes de med en skarve million – eller 21 kroner kvadratmeteren. Noe som er under én prosent av markedsverdi.

For to år siden fikk familien 2500 per kvm. for utskilte boligtomter på samme sted.

Grunnen til den urimelige kompensasjonen for området er at det er regulert til landbruks-, natur- og friluftsområde, og da gjelder de samme faste satsene for eiendommer fem kilometer fra Trondheim sentrum som for eiendommer på Finnmarksvidda.

Familien har gitt klart uttrykk for at de har ingen motforestillinger til å avgi tomten, men at de ønsker et rimelig oppgjør, oppgjøret slik det foreligger dekker ikke engang saksomkostningene de har hatt.

Når en slik sak når rettsvesenet er den klar, områdets reguleringsart avgjør hvilken sats som gjelder for verdisettingen. Satsene fastesettes av Stortinget. Domstolene skal ikke skjønnsmessig vurdere hvorvidt det bør kompenseres med en høyere sats, det er et politisk anliggende. Og når en slik sak tvinges inn i rettsvesenet, er det fordi den har blitt politisk dårlig behandlet i forkant.

I min hjemkommune, Bodø, hadde vi en lignende sak i fjor sommer. Den såkalte ”Soløyvannssaken” formelig eksploderte midt i valgkampen. En grunneier eide en 10.7 mål stor tomt med en populær strandperle ved et attraktivt hytte- og rekreasjonsområde – en av Nord-Norges vakreste, etter min mening. Kommunen ønsket å ekspropriere tomten, grunneieren motsatte seg ikke dette, men ønsket et rimelig tilbud fra kommunen. Han fikk et skambud på stusselige 100.000. Han avslo, og ba om et nøktern, men rimelig beløp, 300.000 – noe kommunen avviste.

Området var tidligere blitt regulert til fri- og fellesområde. Det skulle dermed brukes til landbruk, byggeområde og offentlig trafikk.  Ny spredt hyttebebyggelse var ikke tillat. I retten var dommen klar, m.h.t. områdets bruksregulering var satsen 4 kroner per kvm. og dermed ble han avskrevet med 42.800 kroner i kompensasjon.

Grunneieren hadde tidligere solgt en tomt i samme området på 1 mål, til 650.000 kroner.

Det er skammelig når våre folkevalgte misbruker tilliten på en slik måte. Det er de som har mandat til å bruke skjønn i slike saker og dermed unngå at de må gå rettens vei. Da er det ikke akseptabelt at de forsøker å gjemme seg bak arealreguleringene de selv har vedtatt.

Eiendomsretten står sterkt i Norge, men politiske myndigheter kan regulere bruken av din eiendom. Det betyr at eiendomsretten på mange måter ikke er reell, du kan ikke disponere eiendommen din fritt. Det er nødvendig skal man unngå rovdrift og uønsket aktivitet som sjenerer allmennheten.

Ekspropriasjon er også en trussel mot eiendomsrette, og et virkemiddel som bør brukes med varsomhet. Skal det først bruke er det en selvfølge at de som rammes skal kompenseres på en rimelig måte og ikke avspises med lommerusk. Det er et politisk ansvar.

Det er trist å se at Arbeiderpartiet og deres regjeringsfeller i flere norske kommuner, velger å bruke makten til å behandle innbyggerne på en slik måte. Det er ingen nytte i å gå rettens vei, rettsvesenet følger bare lovverket slik det foreligger Det er politikerne som kan bruke skjønnet. Da burde man kanskje stemme på partier som har det i behold….

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: