Hedre våre soldater med verdighet

NRK kan melde at flere norske utenlandsveteraner nå leverer tilbake tjenestemedaljer i protest og som et tegn på sin skuffelse over regjeringen. Deres krav er klart og rettferdig, alt de ønsker er lik rett til erstatning og hjelp uavhengig av når skaden de er blitt påført i tjeneste har skjedd. Dagens system er ikke lagt opp slik.

Ordningen, slik den fungerer i dag, gir ulike rettigheter for skader som har skjedd før og etter 1. januar 2010. Soldater som har tjenestegjort før 1978 har ingen ordning i det hele tatt.

Norske veteraner som har tjenestegjort mellom 1978 og 2009 har krav på 35G (1G=75 641 NOK) i erstatning. Alle som tjenestegjør i utenlandsoppdrag etter 2010 har krav på 65G. Noe som gir en svimlende forskjell på 2 269 239 kroner i utbetalt erstatning etter som en har tjenestegjort før eller etter 2010.. Det er ikke rettferdig.

Men det stopper ikke der. Norske soldater som har tjenestegjort før 2010 har dessuten ikke samme rett til medisinsk oppfølging som de som nå og i inneværende år har tjenestegjort.

Urettferdige systemer er daglig lesning, og noe de fleste av oss er vant til å ergre oss over. Ofte skyldes de merkelige feil som har oppstått ved politiske behandling over tid, men denne forskjellsbehandlende ordning for våre soldater virker påtagelig bevisst konstruert. Det lukter spareiver på lang vei.

Sparekniven må brukes skal offentlig sektor redusere sine utgifter, men det er ikke alle områder det er like rettferdig og verdig å gjøre innsparinger på.

Norske soldaters innsats for fred, frihet og demokrati er like mye verdt uavhengig av når de gjorde sin innsats. Vår takknemlighet bør reflekteres gjennom gode ordninger som tydelig viser dette, og som gjelder alle.

Å bruke sparekniven på våre norske soldater er verken rettferdig eller verdig, og viser lite tegn til takknemlighet for den jobben de har gjort. En takknemlighet de fortjener og som de nå bør få et klart uttrykk for fra regjeringens side. Rydd opp!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: