Mer politisk styring, takk.

Bodø Bystyre i forhandlinger

I  AN den 25.6, skrev jeg i innlegget ”Maktens Narrespill” om Østreskoleparkfarsen, og stilte noen konkrete spørsmål til ordføreren rundt dette. Men det er ikke nok å granske fortiden, en må også se fremover, hvordan kan man unngå at noe slikt skjer igjen? Jeg mener at en god løsning er å sikre mer politisk styring og etterprøving av administrasjonens arbeid.

En riktig og viktig vei å gå er å revitalisere komiteene i bystyret. Trenden de siste årene har vært at færre og færre saker når bordet til komitélederne og tar heller turen direkte til formannskap og bystyret. Hensikten med komiteene er nettopp å kunne ta seg tid til å gå i dybden i sakspapirene og stiller flere og mer omfattende spørsmål, og slik sikre demokratisk kontroll og politisk styring på beslutningsgrunnlaget for alle saker.

Nå er det selvfølgelig slik mer bruk av komiteene også vil føre til at opposisjonspartiene får mer påvirkning på sakene, det er ikke alltid i ”posisjonens” interesse, forståelig nok. Men det er likevel en grunnleggende forutsetning for demokratisk styre at en sikrer demokratisk kontroll, det får en ved grundig komitéarbeid.

En kan mene hva en vil om folkevalgtes evner til å behandle saker, men en ting er sikkert, da foregår i alle fall debatten for åpne dører og tilgjengeliggjøres for kommunens borgere.

På den annen side må vi ikke la frykten for administrasjonsmakten bli for sterk. De aller fleste av våre saksbehandlere har sterk faglig integritet og ingen egen agenda, disse må også få handlefrihet i sitt arbeid. Skal vi på den ene side kreve effektiv saksgang, og på den annen side nekte administrasjonen beslutningsmyndighet, ja da stiller vi dem overfor en umulig oppgave. Det er ingen tjent med, ikke en gang demokratiet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: