Nordlands kommuner vinner med Høyre

Mange kommuner taper med regjeringens nye inntekstfordeling,

Høyre er i medvind og puster AP i nakken. Det føles godt for alle Høyrefolk som til daglig jobber beinhardt for et samfunn med mer frihet til hver enkelt person og familie, og for et samfunn med muligheter for alle.

Det klareste tegnet på at Høyre gjør det godt, er at APs stortingsrepresentanter våkner fra dvalen og piskes ut av partiledelsen til å skrive nedsettende om Høyre i media. Slik gjør de vanligvis bare i valgkamp, men nå føler de presset fra et optimistisk og fremsynt Høyre.

I flere av fylkets aviser han en kunne lese et av disse angrepene, denne gangen fra stortingsrepresentant, Eirik Sivertsen (AP.) Han kunne stolt slå seg på brystet over at regjeringen har klekket ut et mer rettferdig inntektssystem for kommunene, som skal bidra til at fattige kommuner får mer å rutte med og kan tilby borgerne sine like gode velferdstilbud som de rike kommunene. Problemet er bare at systemet regjeringen har laget gjør nettopp det motsatte.

<<Og alle kommunene i Nordland vil tjene på denne omleggingen, alle kommunene i Nordland vil få større overføringer per innbygger til neste år på bakgrunn av regjeringens forslag. Det er faktisk slik at alle kommunene i hele Nord-Norge vil tjene på denne omleggingen.>> Slår Sivertsen fast. Vel, NRK kunne informere om at Sosiolog og ekspert på kommuneøkonomi Jan-Tore Pedersen, hadde regnet på denne ”sannheten,” da ble virkeligheten en helt annen.

Han kom frem til at følgende nordlandskommuner taper i inntekt per innbygger: Narvik, Herøy, Vefsn, Grane, Hattfjelldal, Rana, Gildeskål, Beiarn, Sørfold, Lødingen, Tjeldsund, Røst, Vestvågøy, Bø, Sortland, Andøy og Moskenes. I Troms er det ikke noe bedre, hele 12 kommuner taper inntekt med den nye ordningen, i Finmark er tallet 5.

Mener Sivertsen at disse kommunene ikke er en del av Nordland, siden han hevder at alle nordlandskommuner vil tjene på regjeringens fortreffelige ordning?

Sivertsen bruker også spalteplassen til å spørre hvorfor Nordland Høyres stortingsrepresentant, Ivar Kristiansen, ønsker at Nordlands kommuner skal få mindre å rutte med? Det mener ikke Kristiansen, Sivertsen derimot….

Høyre legger opp legger opp til samme økonomiske ramme som regjeringen, men med en modell hvor kommunene får større mulighet til å skape bedre forutsetninger lokalt. Derfor vil Høyre at kommunene skal få beholde større andel av egne skatteinntekter lokalt. Regjeringen vil redusere kommunenes andel av skatteinntektene fra 45 til 40 prosent, Høyre vil øke den til 50 prosent. Høyre vil med dette gi kommunene incentiver til å drive aktivt nærings- og utviklingsarbeide og ikke minst mer lokal selvråderett.

Høyre mener dessuten at det er svært viktig at kommunene også får beholde deler av selskapsskatten lokalt. Det skaper et viktig grunnlag for fremtidsrettet næringspolitikk. Høyre har derfor foreslått at 4,25 prosent av selskapsskatten skal tilbakeføres til kommunene, det er regjeringen i mot.

Kanskje Sivertsen i fremtiden burde bruke tiden sin mer på å svare velgerne på hva AP gjør med regjeringsmakt som er bra for folk, i stedet for å drive opposisjonspolitikk mot opposisjonspartiet Høyre. Har AP allerede innsett nederlaget og inntatt opposisjonsrollen, 3 år før neste stortingsvalg?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: