Min kommune for evig!

Spørsmålet om kommunesammenslåing er et spørsmål de fleste har en mening om, flere og flere politikere vil finne nye svar på, men som de regelmessig unngår med frykt for å bli upopulære.

Kommunesammenslåing vekker harme hos mange. Det hviler gjerne en egen <<kommunalfølelse>> hos mange av oss, vi er glad i kommunen vår og vil nødig se den bli ”oppspist” av en annen, gjerne større, kommune.

Nettopp fordi det er så mange sterke følelser i debatten, blir den fort neddysset når den kommer opp i de ulike partiene. Det er vanskelig å vinne oppslutning, går man til valg på kommunesammenslåing. Det er et fornuftig resonnement – et hvert politisk parti vil ha mest mulig makt slik at det kan få gjennomslag for sakene sine – da er det best å svare at frivillig sammenslåing er veien å gå.

Broddløse svar på upopulære spørsmål sikrer en ofte mot at velgerne straffer partiet med å stemme på et annet. Slike svar kan de fleste leve med, men resultatet er sjeldent at kommuner slår seg sammen – det er ikke nødvendigvis noe vi kan leve med så mye lenger.

Tvang er et negativt ladet ord, tvang i denne sammenhengen handler først og fremst om tvang ovenfra, altså fra sentralt hold, det gjør ordet enda mer betent. <<Regjeringer kan komme og gå, men vår kommune skal bestå for evig!>> – en ikke urimelig holdning – de fleste av oss liker ikke å bli overstyrt av noen langt borte som ikke forstår seg på våre lokale forhold.

Innfallsvinkelen er problemet. Når man snakker om tvang, er det en forutsetning at det er sentrale styringsmakter som påtvinger oss en sammenslåing, med andre ord er ikke tvang det som hindrer sammenslåing.

Store kommuner kan være for å innlemme mindre kommuner, men de kan ikke tvinge dem. En invitasjon kan de gjerne komme med til sine naboer, men problemet sitter som regel ikke i de store kommunene, der er viljen til sammenslåing som regel stor, det er hos de som skal innlemmes motstanden er å finne.

I små kommuner som ”trues” av innlemmelse i en større, unngår gjerne de lokale politikerne debatten fullstendig, både de som er for og de som er mot. De som er for sammenslåing, fordi de ikke vil tape velgere. Og de som er mot, fordi de ikke vil miste lokale posisjoner.

Det er etter min mening to utfordringer som står til hinder for en sunn og reell debatt med konkrete resultater.

Den ene er at lokalpolitikere overvinner frykten om å bli straffet av velgerne, og begynner å snakke om de positive virkningene en sammenslåing vil ha. En sterk <<kommunalfølelse>> i befolkningen, kan bare overvinnes ved at egne folkevalgte tar ansvar og snakker om alle godene en sammenslåing vil medføre.

Den andre er å få de store kommunene til være villige til å gi avkall på egen stolthet. Når en sammenslåing skal finnes sted, er det nemlig ikke nødvendigvis snakk om at en liten kommune innlemmelse i en større, det er snakk om en sammensmelting til en enhet. Da er det ikke selvsagt at kommunen skal beholde navnet til den store. Et nytt navn fundamenterer best det nye fellesskapet. Den store spiser ikke den lille, de går sammen for et felles beste.

I min hjemkommune, Bodø, er mange av oss ivrige på å gå sammen med de 8 omkringliggende mindre kommunene. Regionen vår heter Salten, kommunen skal med andre ord ikke hete Bodø, men for eksempel Salten.

Kommunesammenslåing er nødvendig skal vi kunne fortsette å produsere de velferdstjenestene vi alle nyer godt av. Det er nødvendig skal vi sikre vekst og utvikling i våre regioner og landsdeler. Og prosessen starter nedenfra hos de lokale folkevalgte i de små- og mellomstore kommunene i regionen. Inviter til et nytt og sterkt fellesskap for fremtiden.

Reklamer

One Response to Min kommune for evig!

  1. Din bror Von Raeder sier:

    Meget bra Daniel, deler ditt syn og legger bort «kommunalfølelsen» og i tillegg tenker jeg at byen heter jo alltids Bodø uansett hva kommunen heter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: