Ny giv!

Eiendomsskatten er igjen på dagsorden. Regningene har funnet veien til alle boligeieres postkasser, og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Ap, Sp, Sv og KrF valgte i sitt budsjett for 2010 å øke eiendomsskatten nok en gang, samlet har eiendomsskatten økt fra rundt 27 millioner til 100 millioner siden sittende regime ble valgt i 2007.  

Det har fra enkelte hold blitt antydet at kommunen driver for slapt, og at kostnadene det medfører stadig skyves over på borgerne.  Rådmann Blix har i demagogiske vendinger avvist dette og tatt kommunens ansatte i et rettmessig forsvar. Det er nemlig ikke nødvendigvis slik at det jobbes ineffektivt, selv om økte driftskostnader er en årlig gjenganger.

Jeg er av den oppfatning at kommunens ansatte gjør en svært god innsats, det finnes alltid de som sluntrer unna, men det er ikke noe særegent for kommunen. Det er en skammelig myte at kommunens ansatte er mindre arbeidsomme og effektive enn andre arbeidstagere, slike påstander representerer et negativt menneskesyn som beslaglegger individers rett til å være annerledes. Spørsmålet dreier seg ikke om de ansatte, men hvordan driften organiseres.

Høyre foreslo i sitt budsjettforslag en effektivisering av kommunens drift tilsvarende 32 millioner, bl.a. skulle 3 av disse millionene gå til å starte nedtrappingen av eiendomsskatten, 20 millioner øremerket vi en økt satsing på Helse- og Sosialsektoren.

Det var en lattermild ”posisjon” som avviste vårt forslag som urealistisk. 7 promille effektiviseringspotensial var for utopi å regne, mente de. Mer penger måtte til – de skulle drives inn med økt eiendomsskatt – og ikke kutt i lærerstillinger og redusert kvalitet i kommunens tjenester, hevdet de.

Bodø Høyre har aldri foreslått å kutte en eneste lærerstilling, ei heller å forringe kvaliteten i kommunens tjenester. Det er nemlig ikke nødvendig. Bodø Høyre har en oppfatning om at verden er mer sammensatt enn som så, vi har en visjon om at det går an å gjøre ting annerledes uten at folk mister jobben eller tilbudet blir dårligere.  

Å effektivisere driften handler ikke nødvendigvis om at folk mister jobben eller massive kostnadskutt. Å effektivisere handler om hvordan styringssystemer en bruker, det handler om hvordan man organiserer og leder virksomheten. Det handler rett og slett om mennesker og hvilke begrensninger og friheter de gis i systemet.

Det er for eksempel lov å slippe det skapende menneske frem og skyve til sides rigide regelbundne orienteringer som legger beslag på profesjonenes utfoldelse. Hierarkiske strukturer med hindrende skranker for innflytelse og handlefrihet, er alle heldigvis forgjengelige, men det må en vilje til skal de brytes ned. Kommunal virksomhet er også kreativ og nyskapende, men det handler om å skape en kultur som tillater det.

Visjoner er vidløftige og ofte lite håndfaste, men Bodø Høyre er klar på at vi vil noe annerledes. Vi ser ikke bare materielle og funksjonelle løsninger i et avgrenset budsjettperspektiv, vi ser hele organismen. Helheten er så mye mer enn bare pluss og minus, den er de uprøvde og uoppdagede muligheter til å gjøre ting annerledes.

Bodø Høyre er av den oppfatning at eiendomsskatten er en urettferdig beskatning som rammer svært usosialt og urettferdig. Det å eie sin egen bolig bør ikke straffe seg, og mangler det penger i kommunekassen bør ikke budsjettene salderes på bekostning av kommunens innbyggere.

De gode løsningene finner man bare hvis viljen til bryte ned de konvensjonelle begrensningene er til stedet. Bodø Høyre har viljen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: