Sosialen – ikke barnets valg

KrF la frem et forslag i Stortinget sist fredag, hvor de slo fast at barnetrygden ikke burde medregnes i inntekten når kommuner utbetaler sosialstønad. En samvittighetsfull sosialpolitisk erklæring av stor betydning, etter min mening. Takk til KrF.

Å medregne barnetrygden er en måte å negativt øremerke økonomisk vanskeligstilte med barn. Dette rammer først og fremst barnene, og er en uheldig måte å saldere sprengte kommunebudsjetter.

I dag er det 120 kommuner som reduserer sosialstønaden tilsvarende barnetrygden. Det betyr at det er barn i 120 kommuner som vil bli skadelidende i en livssituasjon de i liten grad behersker eller har kontroll over selv. Det er ikke rettferdig overfor barnene, det er hjerterått.

Sosialstønadene skal være en kortvarig støtte for vanskeligstilte. At kommune-Norge i stor utstrekning velger å ligge under de tilrådige satsene for livsopphold, og stadig søker løsninger som reduserer disse, er ikke en treffsikker måte på å bli bukt med problemet på, bare en unnskyldning for å redde seg selv etter årrekker med elendig økonomistyring.

Sosialstønad skal ikke være lukrativt, det er den ikke heller. Skal en redusere antall brukere er tett oppfølging den eneste løsningen, viktigst av alt gjelder dette for mottakere med barn.

NAV-reformen er ment å skulle samordne sosialtjenester og trygdeordninger, slik at en målrettet kan søke å utrede hver brukers behov, og raskest mulig finne ordninger som muliggjør økonomisk selvhjulpenhet i en eller annen utstrekning. Da er det feilslått å kutte i sosialsatsene.

Sosialstønaden er midlertidig og hvis systemet hadde fungert slik det skal, ville det vært uproblematisk å holde mottakeren med et verdig livsopphold i den kortvarige perioden de reelt skal benytte seg av tjenesten.

Å være nødt ty til sosialstønad for å overleve, oppfattes for de fleste som et nederlag, la det ikke bli mer nedverdigende enn det allerede er.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: