Kamflybaserop for Nord-Norge

Onsdag i forrige uke kom rapporten alle med interesse for kampflybaselokaliseringen, har ventet på. Det var av ulike grunner nedslående lesning for mange, men særlig for Nord-Norge som helhet. Både Evenes og Bodø ligger dårlig an, tallenes tale er klar, Ørlandet er billigst. Slik tale faller en sparetvungen regjering godt for øret.

Jeg skal ikke gå i de små detaljer rundt de ulike sannsynlige utfallene av regjeringens behandling av lokaliseringsspørsmålet, men én ting synes klart; Kampen mellom Evenes og Bodø må ta slutt og kampvilje må løftes opp – fra å ha vært en forbitret kamp mellom sterke nordnorske regioner, – til å bli en kamp for hele Nord-Norge!

Slik situasjonen er nå er Evenes ute av dansen, og Bodø det eneste nordnorske håpet for luftbasert militær tilstedeværelse.

Regjeringens nordområdesatsing er for mange i landsdelen en vag forestilling om smigrende politisk tale fra sentralt hold, hvor mye vilje og sannhet som ligger bak den gjenstår å se. Kamflybaselokaliseringen er den første prøvelsen.

Nordområdene er i fokus, og kampen om ressursene er i gang, dette er en politisk kamp, ikke en militær. Symboleffekten av å bygge ned forsvaret i nord derimot kan ha politiske konsekvenser. Det må være Norge tjent å ha sterk militær tilstedeværelse i nord, slik at vi han hevde suverenitet over våre mangfoldige ressurser og vårt territorium. Hvis en kan enes om det, kan man også enes om ett kamflybasealternativ hele Nord-Norge kan stå bak. I lys av rapporten og de økonomiske samt politiske realiteter, er det alternativet Bodø – om en liker det eller ikke.

Trønderlagsfylkene har opptrådt svært strategisk riktig, begge fylker og hele det politiske spekteret har stått samlet bak og kjempet for Ørlandet. Det et svært prisverdig og det har båret frukter. Ikke bare er trønderlag samlet, de har også det billigste alternativet. Det gjør at de ligger et hestehode foran Nord-Norge. Selv om de ikke er det beste militærstrategiske alternativet, gjør kroner og øre og en samlet stemme dem til den sannsynlige vinner.

Men slaget er ikke avgjort. Nord-Norge må samle seg. Jeg vil oppfordre alle nordnorske politikere om å forenes i en kamp for ett nordnorsk kamflybasealternativ, som nå bare er Bodø. Stortingsbenkene til Nordland, Troms og Finnmark må samles og tale en stemme for Nord-Norge, skal vi ha mulighet til å nå frem i denne kampen.

Slaget avgjøres i Stortinget, men grunnlaget for nordnorsk seier ligger i et samlet Nord-Norge.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: